ЕНГЛЕСКА РУСОФОБИЈА: Не могу да заобиђу чак ни фудбал и Мундијал

0

У Русији су незадовољни начином на које их Енглези представљају у медијима наводећи да „скривају ружна села“ око Москве, да су стадиони лоши, да се чувају жена које хоћу да заведу њихове фудбалере…

Светска првенства у фудбалу увек су и полигон за јачање дипломатских веза и стварање угледа у свету на свим пољима, што ће и овогодишњи домаћин Русија покушати да искористи, мада је дуго, како они кажу, „под нападима“ са свих страна.

„Спутњик“ тако оптужује британске „мејнстрим медије“, пре свега „Гардијана“ и „Тајмса“, да „страшним причама“ о Русији желе да уплаше навијаче и срозају њихов углед.

Овај руски медиј преноси да је „Гардијан“ прошле недеље објавио специјал у коме открива „најмрачније тајне“ Русије од „фудбалских хулигана националиста“ до „лоше дизајнираних стадиона“ коју носталгично подсећају на стара времена из доба Совјетског Савеза.

Са друге стране „Тајмс“, је пренео причу о томе како Руси „скривају ружна села надомак Москве због Светског првенства“, чак и да су руске власти направиле ограду која спречава улазак у разрушене зграде – све то надомак базе Француске за Мундијал – поредећи ова места за „Потемкиновим селима“ (непостојећа, имагинарна).

Руси одговарају да су Енглези намерно игнорисали чињенице и изостављају да је ФИФА захтевала те ограде, као и да је то било нормално на свим претходним првенствима света.

Занимљиво у целој причи јесте да су Енглези, чија ће база бити у Зеленогорску, инсистирали да око њиховог тренинг центра у Русији буде изграђења ограда висине од шест метара како би Гарет Саутгејт и играчи имали мир и да би избегли шпијуне.

„Спутњик“ закључује да је то само једна у низу „страшнхи и неистинитих“ прича о Русији о којој је рецимо професор Антони Глис је за „Тајмс“ рекао да пазе на „руске жене“ јер ће оне покушати да заведу енглеске фудбалере и тако их саботирају, док су могућа и „провокативна питања“ у баровима где би руски тајни агенти могли да сазнају тајне о Енглезима.

Много се причало и о хулиганима, те да ће бити обрачуна Руса и Енглеза – као на Европском првенству у Француској пре две године, а из највеће земље света сматрају, бар тако каже министарка спољних послова Марија Закхарова, да је све то медијски покушај да „отму“ Светско првенство од њих.

Светско првенство у Русији почиње 11. јуна и траје месец дана.

Играће се у 11 градова: Москва, Санкт Петербург, Казан, Калињинград, Нижњи Новгород, Ростов, Самара, Саранск, Сочи, Волгоград и Јетатеринбург.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*