Енглез препешачио Србију и о великодушности нашег народа написао књигу

Природне и културне лепоте наше земље и дух гостољубивог народа Србије Британац Кевин Шенон спознао је 2013. године, када је у два наврата, зими и лети, препешачио 900 километара од севера ка југу и назад, од Пријепоља до Суботице.

0

Природне и културне лепоте наше земље и дух гостољубивог народа Србије Британац Кевин Шенон спознао је 2013. године, када је у два наврата, зими и лети, препешачио 900 километара од севера ка југу и назад, од Пријепоља до Суботице.headshotМада је знао да је Србија још од деведесетих година и због негативне кампање у медијима, неким његовим суграђанима остала у мрачном сећању, током 10 недеља ходања и писања разбио је све предрасуде, пише сајт Приче са душом.

Осим појединих паса луталица који су га успут нападали, ничега другог није се плашио. Спавао је код гостопримљивих домаћина који су желели да га угосте, или у шатору који је увек носио са собом. Дању је пролазио кроз планине, села, ужурбане градове и широке равнице, удишући прелепе пејзаже.posle-backe-topole_800x600-730x548По повратку у Енглеску дошао је на идеју да о својим догодовштинама напише књигу Пешачење Србијом (Walk Serbia) на енглеском и српском језику, за коју ових дана прикупља новац преко интернета.hardcover-book-mockupБудући читаоци који желе унапред да наруче штиво које ће са његовим потписом на кућну адресу добити у мају ове године, могу да донирају 15 фунти, а за оне са дубљим џепом постоји могућност да за 1.500 фунти са Кевином испробају дражи наше земље петодневним пешачењем.

Видео сам великодушност вашег народа

Он живи у Великој Британији са партнерком Рејчел, њеном ћерком из првог брака и две мачке. Његова драга имаће част да прва прочита књигу.na-putu_800x530– Писање није ишло лако, чак је било теже од пешачења. Током боравка у Србији водио сам дневник и објављивао текстове на блогу, а све те текстове објединио сам у књизи – каже Кевин.

Од кратких ћаскања на улици, до позива у кућу, овај авантуриста каже да је сваког дана упознавао нове, невероватне људе.

– Није било много анегдота, али сам волео да причам са људима који слабо или уопште не говоре енглески. У тим тренуцима, иако тешко комуницирамо, најбоље се види великодушност једног народа.sa-domacicom-u-jagodini_800x530Свестан је да је његово путовање трајало знатно дуже него да је користио аутобус, авион или воз, али угао посматрања који је имао шетајући, дао му је прилику да осети мирисе и звукове Србије на најизворнији начин, тамо где су они најлепши.

– Желео сам да се лицем у лице сретнем са стварном Србијом и зато сам је истраживао и зими и лети. Много волим српску храну, било да је пљескавица или бурек на столу. Мада, признајем да ми је све време омиљено јело била сарма – открива Кевин.

Постоји много запањујуће лепих ствари у Србији

На питање да ли су се његови пријатељи зачудили избором дестинације, Кевин одговара да су знали да је све у реду са њим, јер му то није био први долазак. Претходно, 2010. године, посетио је Србију бициклом и заљубио се на први поглед.po-snegu-ka-smederevu– Можда су неки били збуњени због чега сам поново одабрао ову државу, али да будем искрен, нисам сигуран да они уопште знају где је Србија (смех). Због тога свакоме ко није био овде препоручујем да скрене са утабаних стаза и сврати у мала села и нетакнута подручја. Постоји много запањујуће лепих ствари у овој земљи, тако да је вреди посетити, наравно ако имате времена и енергије за ходање. Када говорим другима о Србији објасним им да треба да дођу отвореног ума и срца, а да ће ова земља да уради све остало – написао ми је Кевин и са жељом да књига угледа књижарске полице, поздравио читаоце Прича са душом.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*