Englezi grade ogradu na severu Francuske, da zaustave priliv migranata u Britaniju!

0

Kako javlja francuski radio France Bleu (Plava Francuska), a prenosi austrijski Standard, ove nedelje je počela gradnja zida (ograde) u severnom francuskom gradu Kaleu, koja treba da zaustavi migrante na putu za Veliku Britaniju. Zid će biti četiri metra visok i prostiraće se niz ulicu koja se nalazi prema luci. Projekt je finansiran od Vlade Britanije i koštaće 2,7 miliona evra.

U improviziranom izbegličkom logoru u tom kraju, poznatom kao „džungla u Kaleu“, vest je odjeknula kao bomba. Radio „Plava Francuska“ citira 30-godišnjeg Erfana iz Sudana, koji sada pokušava na drugi način da dođe u Veliku Britaniju: „Moram u Englesku. Šta da uradim da stignem tamo? Pokušaćemo brodom preko mora.“

Za Jean-Claude Lenoir (Žan Klod Lenoar), predsednika organizacije Salam, koja pomaže izbeglicama, ovaj „zeleni zid“ definitivno nije rešenje. Troši se novac za nešto, što migrante neće zaustaviti da skaču na kamione. Ni trenutna šest metara visoka žica nije to uspela, teži uslovi samo će da dovedu do većeg broja onih koji stradaju u pokušaju da pređu u Veliku Britaniju – objašnjava Lenoar.

Ideja za zid duž ulice Gravelines (Gravelin), kako tvrdi radio „plava Francuska“ potiče od Jean-Marc Puissesseau (Žan Mark Pisesua), predsednika luke grada Kalea. On je za zatvaranje izbegličkog logora kod Kalea. Kako kaže, šokiran je metodama koje izbeglice koriste da se nakače na kamione koji voze put Velike Britanije.

„Oni nalaze stalno nove trikove kako da zaustave kamione. Bacaju na ulicu drveće  i zapaljene madrace. Kolica iz supermarketa koriste da nateraju kamione da zastanu.  Onda uskoče na kamione i ulaze u Britaniju“, objasnio je.

Projekt je iniciran još 9. decembra zajedno sa francuskim ministrom unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve (Bernard Kaznov).

U „džungli“ kod Kalea živi zvanično oko 4.500 izbeglica. Pomoćne organizacije navode čak 7.000 ljudi. Pretežno su iz Afrike i sa Bliskog istoka, često već imaju rodbinu u Velikoj Britaniji. Nadaju se da će sakriveni u kamionima proći kroz evro-tunel ispod engleskog kanala, te stići u Veliku Britaniju. Azil u Francuskoj odbijaju.

Patriot

POSTAVI ODGOVOR

*