ЕПИДЕМИОЛОЗИ УПОЗОРАВАЈУ: Илегални мигранти доносе маларију

Ризик од тропске болести, епидемиолози упозоравају на избеглице које нису под надзором лекара. Разлога за панику нема, важно случајеве открити и лечити

0

РЕАЛНО је очекивати да међу мигрантима који пролазе кроз нашу земљу буде оних који имају маларију. Ти људи долазе са маларичних подручја и они, као и наши држављани који путују у земље погођене маларијом, могу да донесу ову болест. Они који су легално ушли у земљу у азилима су под надзором лекара, а већи проблем су они који сада улазе у Србију илегално и треба очекивати да међу њима има оних са маларијом – каже за „Новости“ епидемиолог професор др Бранислав Тиодоровић.

Ипак, разлога за панику нема, али је изузетно важно да се сви случајеви маларије открију што раније и да се лече. Да би се то и спровело, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ издао је саопштење са упутством свим здравственим установама како да поступају у случају ове болести, посебно у популацији миграната.

Иначе, од почетка године у Србији је регистровано 17 тзв. импортованих, „увезених“ случајева маларије, од којих 10 међу мигрантима са Истока, из Авганистана (8) и Пакистана (2), а остали случајеви су код наших држављана који су путовали у маларична подручја – Анголу, Бенин, Екваторијалну Гвинеју, Конго и Сијера Леоне.

То се уклапа у просек, с обзиром на то да се годишње открије 30 до 40 случајева маларије код наших држављана по повратку из земаља погођених маларијом. Светска здравствена организација је Србију уврстила међу земље са повећаним ризиком од ове заразне болести. Разлози што смо после више од пола века из сигурног подручја без тзв. ендемских случајева ове тропске болести, која је у тадашњиј Југославији искорењена још 1964. године, и од тад се региструје само „увезени“ случајеви, опет постали зона ризика је прилив миграната са Истока, присуство потенцијалних преносилаца заразе и велике водене површине у приобаљу Саве и Дунава погодне за одржавање комараца из рода анофелес.

Према проценама граничне полиције, која пооштрава мере контроле, у Србију илегално дневно уђе између 100 и 200 миграната. За разлику од оних који су раније улазили легално и пролазили медицинске пунктове, здравље „илегалаца“ је готово немогуће контролисати.

ПРОДОР У 95 ЗЕМАЉА ПРОЦЕЊУЈЕ се да је у свету око 3,2 милијарде људи у ризику од маларије. Према подацима Светске здравствене организације, у 2015. години је било 214 милиона нових случајева маларије са 438.000 смртних исхода и трансмисијом у 95 земаља.

– Маларија се врло једноставно открива, у капи крви из прста под микроскопом се поставља основна сумња, а онда се кад је то потребно раде даље претраге – објашњава проф. Тиодоровић. – Болест је излечива, али имали смо раније и случајеве смртних исхода. Реална опасност је у томе што заражени код којег није откривена и лечена болест постаје потенцијални извор заразе ако га убоде неки од тридесетак врста комараца који имају потенцијал да преносе ову заразу.

Иван Мишковић из Комесаријата за избеглице и миграције каже за „Новости“ да међу 4.300 миграната који су тренутно у азилима у Србији нема патологије која иначе није присутна међу локалним становништвом.

– Најчешће су то респираторне инфекције, прехладе, жуљеви од пешачења, повреде на путу који су превалили – наводи Мишковић.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*