„Ербасови” хеликоптери у РВ и ПВО средином 2018.

Четири хеликоптера биће у борбеној, два у спасилачкој верзији. – МУП добија три хеликоптера Х145М

0

Нови хеликоптери типа Х145М, које је Министарство одбране наручило од „Ербаса”, у Војсци Србије наћи ће се средином 2018. године, објавио је двонедељник „Одбрана”, званично гласило Министарства одбране. Како се наводи, израда ових хеликоптера већ је почела у фабрици у Донауворт у Немачкој, а први би требало да буду завршени средином следеће године.

Erbasov-helikopter-1
Х145М у борбеној верзији

Србија је наручила укупно девет ових хеликоптера, шест за војску и три за полицију. Што се тиче хеликоптера који ће се наћи у саставу РВ и ПВО, четири ће бити у борбеној верзији а два ће бити прилагођена спасилачким задацима. Хеликоптери у борбеној верзији имаће на сваком боку по носач наоружања носивостри до 200 килограма.

Х145М у цивилној спасилачкој верзији

„Избор средстава која ће Х145М користити у РВ и ПВО биће прилагођен намени – ватреној подршци у противтерористичким и противпобуњеничким дејствима са оруђима калибра од 7,62 до 20 милиметара и невођеним ракетним зрнима”, наводи „Одбрана”.

Када је реч о два хеликоптера намењеним спасилачким задацима, они ће се користити у оквиру Службе трагања и спасвања (СТС), за медицински превоз и помоћ цивилним становништву у случају ванредних ситуација.

„За задатке СТС примерци Х145М у вишенаменској конфигурацији имаће од „алата” бочну дизалицу са ужетом дужине 90 метара, носивости до 272 килограма. На Х145М за РВ и ПВО биће уграђен фар за трагање и слетање од 400 W за видљиву светлост и 200 W у инфрацрвеном моду”, наводи Одбрана.

ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*