Ердоган хоће преко Босне да освоји Балкан

0

БиХ остаје последње уточиште Реџепа Тајипа Ердогана у Европи која му упорно окреће леђа. Аналитичари сматрају: од тога профитира само Бакир Изетбеговић.

Прошлонедељни предизборни скуп Реџепа Тајипа Ердогана у Сарајеву, пред више хиљада грађана Турске, али и БиХ, био је једини те врсте који је Ердогану дозвољен ван своје земље. Претходно, исти скупови забрањени су у Немачкој, Аустрији и Холандији. Непопуларност турског председника у Европи – која Турску још само формално држи за кандидата за ЕУ – Изетбеговић је добро искористио за своју корист. Његов говор у „Зетри“ био је готово еуфоричан.

– Сваких сто година бог пошаље народу човека који ће му вратити веру, а када га пошаље, онда му и помогне, а кад му помогне, нико не може да га победи. Турска напредује зато што имате човека којег вам је бог послао, име му је Реџеп Тајип Ердоган. А кад вам бог таквог човека пошаље, имате обавезу да га помогнете, да будете на правој страни, да превагне права страна, то су ваши гласови, Турака из Европе. Будите уз свога лидера, будите уз Турску, будите уз победу – рекао је Изетбеговић, најављујући свог месију Ердогана.

И док се Ердоган грчевито бори да појача свој утицај у Европи преко „освајања“ Балкана, Изетбеговићев СДА ускоро се спрема за изборе. Након што се Бакирова супруга Себија повукла из трке за члана Председништва БиХ, Изетбеговић наставља да тражи начине како да задржи утицај на то тело. Ердоган му је зато кец из рукава.

Ивана Марић, политичка аналитичарка из Сарајева, слаже се да Ердоган користи БиХ и бошњачког члана Председништва да би јачао своју позицију, али и позиције Турске, посебно због односа са ЕУ.

– БиХ добија од Турске кредите, а не донације, како се у медијима покушава завести и представити када је у питању аутопут Сарајево–Београд. Заинтересованост Ердогана за Балкан и БиХ неће утицати на односе земаља у региону, будући да Турска има много боље односе са Србијом него што има са БиХ – сматра Марићева.

Радомир Нешковић, политички аналитичар из Бањалуке, види и да „искоришћавање“ иде и у супротном смеру.

– Лидер СДА Бакир Изетбеговић користи Ердогана да би подигао рејтинг како свој међу Бошњацима, тако и рејтинг своје странке. С друге стране, турски председник је толико моћан да му није битна БиХ колико је он битан Изетбеговићу. Да ли ће присутност Ердогана утицати на бољи резултат СДА на општим изборима у октобру, то ћемо тек да видимо.

Од оваквог „специјалног“ односа Ердогана и Изетбеговића народи у Босни ће претрпети штету, сматра Војислав Савић, политиколог и члан Покрета „Позитивне снаге Српске“.

– Сматрам да се дугорочно наноси штета Бошњацима везујући их више за Турску, а мање за европске народе и културу. Иначе, приликом посете Ердогана Сарајеву од Изетбеговића нисмо чули ништа ново – сматра Савић.

„Султан“ ујединио Човића и Иванића?

Закулисне игре Изетбеговића за које је Ердоган искоришћен забринуле су Драгана Човића и Младена Иванића, хрватског и српског представника у Председништву, који су по први пут почели да наступају заједнички и приближавају своје ставове. Kако сазнаје „Блиц“, двојица чланова Председништва БиХ имала су заједнички наступ према Изетбеговићу, свесни чињенице да је подршка коју му ауторитарни владар попут Ердогана упућује штетна и за њихове позиције, али и за Хрвате и Србе у Босни и Херцеговини.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*