Ердоган: Kаква диктатура, па могао бих да УМРЕМ сваког момента

0

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је за Си-Ен-Ен (ЦНН) да уставне реформе не значе прелазак на диктатуру, демантујући наводе да је тај нови систем „као скројен за њега“.

– То није систем који припада Тајипу Ердогану. Ја сам смртно биће, могу да умрем у било ком тренутку – пренела је агенција АФП.

Ердоган је одбацио оптужбе да је подржао измене из жеље да ојача своју моћ, а не да унапреди политички систем Турске.

– Систем представља промену, трансформацију демократске историје Турске – казао је Ердоган у интервјуу датом у уторак Беки Андерсон у председничкој палати у Анкари.

То је, како напомиње ЦНН, први интервју који је Ердоган дао после референдума.

– Истина, промене су велике. Али то не значи да ћу постати диктатор. Тамо где је диктатура нема председничког система. А ово што сте видели у недељу зове се демократија. Ја то зовем вољом народа – рекао је он.

Ердоган је навео да је „иначе фудбалер“ и да ће стога „спортским жаргоном да објасни тренутну ситуацију.

– Нема везе победиш ли 1-0 или 5-0, победа је победа – рекао је он.

Он је рекао да Турска „пуне 54 године стоји пред вратима ЕУ“.

– С политичког гледишта, то једноставно није подношљиво. Покушали смо испунити све њихове захтеве, али они нису одржали своја обећање. Ако промене политику према Турској, онда опет можемо да седнемо за сто и видимо шта се још може направити – казао је Ердоган.

Ердоган је изразио задовољство што му је стигла честитка од америчког председника Доналда Трампа поводом резултата референдума.

– Лепо је то, али још лепше би било да се нађемо уживо и побољшамо нашу сарадњу. Свиђа ми се Трамп, његови потези чине ме срећним. Ми смо савезници и верујем да можемо решити пуно проблема – поручио је Ердоган.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*