Ердоган: Каматне стопе су мајка и отац свег зла

0

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган снажно се заложио за обарање каматних стопа, оценивши да су оне извор свег зла, што је изазвало ново слабљење лире јер су инвеститори забринути у погледу способности централне банке да заузда високу инфлацију.

Турска влаута је пала на чак 4,3080 лира за долар након Ердоганове изјаве са нивоа од 4,2374 забележеног у четвртак, извештава агенција Ројтерс.

У среду се лира спустила на рекордни минимум од 4,3780 лира према долару, да би се наредног дана снажно опоравила.

„Ако мој народ каже на изборима – настави овим путем, онда ја кажем да ћу изаћи као победник у борби против проклетих каматних стопа, зато што је моје уверење: каматне стопе су мајка и отац свег зла“, рекао је Ердоган у Анкари у обраћању привредницима, алудирајући на ванредне изборе који ће се одржати 24. јуна.

На јачање лире у четвртак утицала је вест да је Ердоган одржао непланирани састанак са својим економским тимом поводом курса лире, која је ове године пала више од десет одсто у односу на америчку валуту.

Ердоган и чланови економског тима су се договорили на састанку да се предузму мере како би се ублажио инфлаторни притисак на каматне стопе и заштитила вредност националне валуте.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*