ЕРДОГАН КАМЕНОМ, МЕРКЕЛ ХЛЕБОМ „Немојмо одбацивати Турску из Европе“

0

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да Европа не би требало да одбацује Турску, упркос забринутости због проширених овлашћења турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.
Меркел је, у интервјуу за „Берлинер Цајтунг“, рекла да је Турска „важан партнер у борби против исламистичког тероризма“ и да је у интересу ЕУ и НАТО-а да буду у добрим односима са Анкаром, преноси Ројтерс.

– Не би требало да одгуркујете од себе таквог партнера, чак ни у светлу негативног развоја догађаја којим се морамо позабавити – истакла је немачка канцеларка.
На питање шта мисли о преговорима о чланству Турске у ЕУ, Меркел је била опрезнија, мада је поновила да би Турска „прешла црвену линију кад је реч о ЕУ“ ако би увела смртну казну.

– Ми у Европи морамо заједно да разговарамо о томе какву врсту будућих односа желимо са Турском – закључила је канцеларка.

Многи су у њеној конзервативној партији Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) скептични у погледу придруживања Турске Унији, али Меркел одавно тврди да је важно разговарати с Анкаром, напомиње британска агенција.
Уз то, немачка канцеларка одбацује позиве неких конзервативних савезника да се пооштре прописи о двојном држављанству, што би погодило многе међу три милиона људи турског порекла колико их живи у Немачкој.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*