Ердоган напујдао Бакира и Суљу!

0

Ердоган преко својих сателита на Балкану Изетбеговића и Угљанина изазива хаос у Србији!

То што је члан Председништва БиХ и лидер СДА-а Бакир Изетбеговић послао захтев за ревизију пресуде по тужби против Србије Међународом суду правде у Хагу, а председник СДА Сулејман Угљанин готово истовремено честитао Хашиму Тачију добре резултате у изградњи “једне демократске, мултинационалне и мултиконфесионалне европске државе Kосово”, према речима стручњака није ни мало случајно. Већ је, како тврде, евидентан показатељ, да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган ту мешао своје прсте и председницима сестринских странака СДА, дао зелено светло да нападају Србију и сатерају је у ћошак.

Доктор Зоран Миливојевић, каријерни дипломата уверен је да се ни Изетбеговић ни Угљајин на своје скандалозне потезе не би одлучили без јаке подршке неког са стране.

– Мислим да те потезе не би повлачили без јаке подршке споља, а најиндикативније је да је Турски амбасадор у Сарајеву изнео своје мишљење на седници Савета за имплеметацију мира у вези са ревизијом тужбе што јасно упућује на закључак да је вероватно Изетбеговић имао подршку Турске у повлачењу својих политичких потеза последњих дана. Исто мислим и када је реч о Угљанину и посети Приштини и о свему оном што је везано за ту посету, имајући у виду његове дугогодишње добре везе са Турском, а такође имајући у виду да је он на челу странке Демократске акције, која је сестринска странка оне странке на чијем је челу Бакер Изетбеговић у БиХ – каже Миливојевић за “Ало!“.

Турска лобира за пријем Kосова у Унеско

Амбасадор Србије при Унеско Дарко Танасковић изјавио је јуче да је Турска међу најагилнијим земљама које лобирају за чланство самопроглашеног Kосова у Унеско и да је то део њихове стратегије неоосманизма. Танасковић је оценио да то није случајно, јер је Србија последњих неколико година најстабилнија земља у региону, односно на простору бивше СФРЈ.

– За многе то није нормална ситуација и зато због личних политичких агенди, проблема или опозиције у сопственим државама, покушавају да створе нестабилност у региону – рекао је Танасковић. Он је додао да не верује, мада је теоретски могуће, да ће на априлској седници Извршног савета Унеска бити предложено косовско чланство у реномираној светској организацији.

– Уколико би и дошло до тог чланства, Српска православна црква (СПЦ), њене богомоље, манастири, гробља нашли би се у великом проблему, јер би били изложени тихом и невидљивом притиску – рекао је Танасковић и додао да је то “горе него да вам сруше цркву, што свет види, па критикује и осуђује”.

Он напомиње, да такође треба имати у виду да Турска није одустала од стратегије коју је својевремено прокламовао још Давутоглу.

– Без обзира што он тренутно није толико политички експониран, ослонац на Балкану његовој спољнополотичкој стратегији и даље остају исламски фактор и албански фактор. Турска је једна од најактивнијих подржавалаца Kосовске независности и најактивнији подржалац интереса муслиманског фактора на Балкану – објашњава наш саговорник.

Слично мишљење дели и стручњак за безбедност Џевад Галијашевић који упозорава да захтев за ревизијом пресуде по тужби против Србије представља објаву рата.

– После деструктивних Бакирових акција, нико нормалан не би требало мирно да спава. Ово је врло озбиљна и застрашујућа ситуација, чији развој више не зависи од разума или од нас самих, већ су на нашој тајној сцени присутни они моћници који тако успешно покрећу дуготрајне ратове, које је немогуће без њихове воље зауставити – сматра Галијашевић.

Дачић: Угљанин изабрао штетан начин борбе

У земљи која држи до устава и поретка сигурно би била поднета иницијатива за забрану странке чији се лидер понаша као Сулејман Угљанин, а који је отишао у Приштину да честита Хашиму Тачију Дан државности, рекао је јуче министар спољних послова Ивица Дачић. Он је нагласио да у свакој земљи постоје ствари које су важне, а прва је очување територијалног интегритета земље.

– У свакој нормалној земљи која држи до устава и поретка неко би поднео иницијативу за забрану странке чији се лидер тако понаша. Постоје ствари које су важне, прва је очување територијалног интегритета – нагласио је Дачић за ТВ Пинк. Он је подсетио да се Угљанин није тако понашао када је био у влади, те да је изабрао погрешан и штетан начин политичке борбе.

– Дошли смо у ситуацију да Муамер Зукорлић критикује Угљанина. Што је добро – закључио је Дачић.

 

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*