Ердоган: НАТО савезници полудели због куповине С-400

0

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган критиковао је реакцију САД на уговор о испоруци руских противракетних система С-400 Турској и додао је да ће Анкара наставити самостално да предузима мере за своју безбедност.

Према речима портпарола Пентагона Џонија Мајкла, систем противракетне одбране који је компатибилан са НАТО-ом остаје најбоља варијанта за заштиту Турске од претњи у њеном региону и Вашингтон је турским званичницима исказао своју забринутост због куповине С-400.

„Разбеснели су се када смо се договорили о куповини С-400. Па шта, зар смо дужни да вас чекамо? Ми самостално предузимамо мере и то ћемо радити и убудуће. Ми смо газде у својој кући“, истакао је Ердоган обраћајући се градоначелницима турских градова у Анкари.

Он је додао да након што су САД и Израел одбили да у Турску испоруче војне беспилотне летелице, Анкара их је развила и почела сама да их израђује, што је код тих земаља изазвало „забринутост“.

Москва и Анкара постигле су договор о испоруци руских система С-400 Турској и потписале су уговор, саопштила је служба за медије Федералне службе за војно-техничку сарадњу Русије. Пре тога је Ердоган изјавио да је Анкара извршила прву уплату за руске системе С-400.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*