Ердоган оптужио Запад да се боји слободе говора

0

Нека они слободно дођу и окупљају се и слободне говоре у Турској, ми ћемо им то одобрити, каже турски предсједник.
Предсједник Турске Реџеп Таип Ердоган изјавио је у уторак да су власти Њемачке, Белгије, Холандије и других европских земаља забраниле турским званичницима да учествују на скуповима обиљежавања годишњице покушаја војног удара у Турској јер те земље не вјерују својим идејама и боје се слободе говора и мишљења.

Он се обратио страним инвеститорима на скупу којег је у Анкари организирала Унија турских комора и берзи, а том приликом је позвао све стране инвеститоре да дођу и заједно с Турском инвестирају и зарађују.

Обећао је да ће турске институције на располагање ставити све своје капацитете.

Скуп је организиран у оквиру седмодневног обиљежавања годишњице покушаја војног удара, за којег Турска оптужује организацију коју води имам Фетулах Гулен.

Ердоган је и том приликом одао почаст погинулим и захвалио се народу Турске који је храбро изашао на улицу и осујетио планове оних који су покушали извести пуч.

‘Шта је са слободама?’
Ердоган се осврнуо и на одлуку власти Њемачке да откаже гостопримство турским министрима који су намјеравали учествовати на скуповима турске дијаспоре поводом годишњице покушаја пуча.

„На маргинама самита Г20 у Хамбургу смо рекли: дајте да се са својим сународњацима окупимо у некој дворани, не мора то бити у Хамбургу, може у било којем граду. Нису нам дозволили. Шта би са слободама, зашто нам нису допустили? Нека они слободно дођу и окупљају се и слободне говоре у Турској, ми ћемо им то одобрити. Знате да је таква и Холандија, Белгија, сви они, а то је зато што се боје слободе говора. Не вјерују својим мишљењима, па се боје те слободе. Ми свом мишљењу вјерујемо и не бојимо се те слободе, ми смо комотни“, казао је Ердоган.

Истичући како ни медији не могу имати неограничене слободе, Ердоган је казао да суд и закони постоје и за медије који покушавају изазвати нереде у земљи, сију лажи и злоупотребљавају све врсте слобода.

„Нигђе у свијету нема неограничене слободе. Тако је и на Западу, и тамо се проводе такви процеси. Знамо шта раде нашим невладиним организацијама тамо, а да идем и даље – Запад забрањује говор и нашим државним министрима“, казао је Ердоган.

Осврнувши се на недавно одржану протестну шетњу из Анкаре до Истанбула, коју је предводио челник турске опозиције Кемал Килицдароглу, Ердоган је казао како су Владине снаге пружиле апсолутну сигурност учесницима тог скупа и како је срамота да неко каже да у Турској нема сигурности, а да слободно протестира на улицама и митинзима.

Борба против тероризма
Подсјетивши како је ванредно стање у Турској уведено након прошлогодишњег покушаја пуча, Ердоган је казао како се то стање односи искључиво на ефикасну борбу против тероризма, а да то не угрожава ни на који начин живот људи и привредне активности, укључујући и долазак страних инвестиција.

Критике на рачун ванредног стања Ердоган је оцијенио неутемељеним и поручио критичарима да Турска самостално одређује границе ванредног стања, а да то неће радити у границама које цртају западњаци.

„Наравно да ћемо укинути ванредно стање, када оно више не буде потреба борбе против тероризма. Процес борбе против ФЕТО-а [погрдни назив за Гуленову органозацију] већ добија видљиве контуре, а поодмакло се и у борби против терориста Радничке партије Курдистанаа. Тако да је могуће да у не тако далекој будућности и укинемо ванредно стање, које је ионако увелико ограничено на одређена поља“, закључио је Ердоган.

Извор: Агенције

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*