Ердоган: Турска подржавала Косово и подржаваће га

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је у Анкари у разговору с председником Косова Хашимом Тачијем изјавио да је Турска увек подржавала Косово.

0

Тачијев кабинет је саопштио да је Ердоган обавестио делегацију Косова о покушају државног удара 15. јула ове године и о настојањима Турске да спречи сваку врсту тероризма.

„Председник Ердоğан је споменуо и привредну сарадњу две државе и рекао је да охрабрује турске фирме да инвестирају на Косову“, каже се у саопштењу.

На састанку је још једном потврђено да Косово и Турска имају стратешку сарадњу и да теже њеном даљем продубљавању.

Тачи је истакао да је Косово осудило покушај насилног преузимања власти у Турској и нагласио да „тенкови и насиље не могу погазити вољу грађана“ изражену на изборима.

Тачи је рекао да је „Косово захвално Турској што се нашла Косову у тешка, али и у добра времена“ и што сада „помаже обезбеђивање признавања државе Косово и њено учлањење у међународне организације“.

Косово и Турска добро сарађују на пољу безбедности, како би се заједно бориле против претњи екстремизма и радикализма, оценио је Тачи.

„Председник Тачи је рекао да Косово изблиза прати догађаје у вези с покретом ‘Гилен’ и истакао да стратешка сарадња две државе неће бити погођена“, пише у саопштењу.

Тачи је је такође рекао да су „терористи свуда исти – у Анкари, у Приштини, у Бриселу, Берлину, Њујорку или Вашингтону“ и да је Косово „посвећено да се бескомпромисно бори против сваке врсте радикализма и екстремизма“.

„Борбу против екстремизма, радикализма и тероризма ћемо добити само радећи заједно“, закључио је председник Косова.

Током званичне посете Турској Тачи се састао и с премијером Турске, Биналијем Јилдиримом, и с председником Парламента, İсмаилом Кахраманом.

На почетку посете Турској косовски председник је положио венац у Маузолеју Ататурка, у Скупштини Турске.

На Универзитету економије и технологије ТОББ, у Анкари, Тачи је проглашен почасним доктором наука.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*