Ердоган: То што су Американци још у Сирији – то је уперено против Турске, Ирана и Русије

0

ВОЈНО присуство Сједињених Држава у Сирији после разбијања терористичке групације Исламска држава уперено је против Турске, Русије и Ирана – изјавио је Реџепт Тајип Ердоган.

Турски председник одмах потом додао: „Нас питају када ћемо завршити операцију у Сирији. А ја питам: да су су Американци већ отишли из Авганистана и Ирака. Они говоре да Исламске државе више нема. Ако је тако, зашто још остају у Сирији?! А пошто остају, значи да имају неки рачун против Турске и против Ирана, а можда и против Русије. Међутим, ми ћемо у Сирији тврдо стајати“.

Турски лидер је прецизирао да ће Анкара „деловати одлучно све док терористи угрожавају безбедност Турске“.

У овом контексту је оптужио САД да нису одржале обећање да ће повући своје трупе из сиријског града Манбиџа који тренутно контролишу курдске јединице које су под америчком командом:

„Уместо да се повуку, САД су у Манбиџ довеле терористе из YPG (курдске самоодбрамбене снаге). Само, ми ћемо тамо доћи и вратићемо ту земљу правим газдама Манбиџа“.

Турска од 20. јануара изводи операцију Маслинова грана против Курда који држе сиријску енклаву Африн.

Односи Анкаре и Вашингтона почели су да се заоштравају од момента када су Сједињене Државе почеле да помажу ирачким и сиријским Курдима – да их наоружавају и војно обучавају и да им фактички праве државе које ће се потом спојити.

А Велики Курдистан је за Турке – ноћна мора. Зато Ердоган намерава да уништи курдску војну силу и по цену даљег заоштравања односа са Вашингтоном.

У суштини, неко ће морати да попусти – или Американци или Ердоган. У супротном, може доћи и до војног судара Турске и САД на северу Сирије.

Ердоган је на то прилично отворено указао:

„Ако Сједињене Државе желе да и даље сарађују са тим дивљим створењима – то је њихова ствар. Али, ми то нећемо дозволити“.

Турски вице-премијер Бекир Боздаг већ упозорио Американце да њихови војници, који носе курдске униформе, могу постати мета турске авијације.

Анкара, наравно, не даје ни пола гроша за тврдње из Вашингтона (државни секретар Рекс Тилерсон) да америчке трупе остају у Сирији да не дозволе да се Исламска држава поново врати на сцену.

На територији Турске живи најмање 15 милиона Курда.

 

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*