Ердоган: Турци на референдуму донели историјску одлуку! У Сарајеву велико славље!

Tурски председник Реџеп Тајип Ердоган оценио је да се грађани на референдуму донели историјску одлуку, након што је објављено да је за уставне промене гласало 51,3 одсто бирача. Уз ватромет Ердоганoве присталице славе у Истанбулу резултате референдума.

0

„Спроводимо најважнију реформу у нашој историји“, рекао је Ердоган новинарима у својој званичној резиденцији у Истанбулу, истичући да би сви требало да поштују одлуку турског народа, а посебно савезници.

Ердоган је навео да незванични резултати показују да је око 25 милиона гласача подржало уставне реформе, док је против било 1,3 милиона мање.

Додао је да се нада да ће Турска имати користи од резултата референдума.

Неће сви чланови уставних промена одмах ступити на снагу, казао је Ердоган, додајући да ће неки ступити на снагу у новембру 2019. године.

Рекао је да је сваки глас на референдуму био важан, да је подршка уставним променама порасла на југоистоку Турске и да су гласови из иностранства имали великог удела у успеху референдума, пренео је Ројтерс.

Премијер Бинали Јилдирим прогласио је раније победу на референдуму о уставним променама, којима се проширују овлашћења председника.

Према његовим речима, Турска је окренула нову страну у својој демократској историји, преносе агенције.

Обраћајући се око 3.000 хиљаде окупљених присталица са балкона седишта своје Партије право и правде, Јилдирим је рекао да су последњи прелиминарни резултати показали да је на референдуму победио глас „за“ промене, наводи АП.

Tursi-slave

„Ово је одлука народа. У нашој демократској историји, окренута је нова страница“, рекао је Јилдирим, преноси АФП.

Он је додао да „последњу реч има народ, а народ је гласао за промене“.

Јилдирим је поручио да је исход референдума најбољи одговор онима који стоје из неуспелог покушаја војног пуча у Турској, у јулу прошле године.

АП јавља да Ердоганове присталице уз ватромет славе у Истанбулу резултате референдума.

Грађани Турске су се на референдуму изјашњавали о уставним променама, којима би се проширила овлашћења председника Ердогана.

„Могућ референдум и о смртној казни“

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган најавио је могућност референдума о поновном увођењу смртне казне.

Ердоган је то рекао у говору који је директно преносила телевизија, након што је прогласио победу на референдуму о уставним реформама којима добија шира овлашћења.

„Ако (закон парламента) дође до мене, ја ћу га одобрити. Али ако не буде подршке (опозиције у парламенту)… онда шта да радимо? Онда можемо да одржимо још један референдум по том питању“, рекао је Ердоган мислећи на смртну казну.

Како преноси АФП, док је Ердоган то изговарао, његове присталице су узвикивале пароле у знак подршке поновном увођењу смртне казне.

Ердоган је поручио онима који „настоје да омаловаже“ резултате референдума да то не чине, „јер је узалуд“, наводи АП.

Турци у Сарајеву славе резултате референдума

Грађани Турске са местом пребивалишта у Сарајеву изашли су вечерас на улице да би прославили резултате референдума у Турској.

Турски држављани у БиХ са заставама матичне земље прославили су резултате референдума, пренео је Кликс.

Турци у Сарајеву славе резултате референдума

Окупили су се и вожњом кроз град, трубећи сиренама на аутомобилима, прославили резултате референдума у Турској, којима су проширена овлашћења председника државе.

Након дефилеа аутомобилима, прославу су наставили на Башчаршији.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*