Ердоган тврди: Оружје САД пре два дана стигло терористима

0

Турски председник Тајип Реџеп Ердоган оптужио је САД за наоружавање курдских бораца у Сирији којима су, како тврди, испоручиле два авиона са наоружањем.

„Ако мислите да можете да победите Исламску државу са Заштитним једницама курдског народа (YПГ) и њиховим политичким крилом ПYД, не можете, зато што су и они терористичка група“, рекао је Ердоган говорећи за турску телевизију из Њујорка, преноси Ројтерс.

Он је навео да је „Америка пре три дана испустила из два авиона товаре наоружање у месту Kобани за те терористичке групе“.

Ердоган је рекао да је то питање јуче поставио америчком потпредседнику Џоу Бајдену који је рекао да нема сазнања о томе.

САД, које сматрају курдску групу YПГ главним стратешким партнером у борби против ИД, испустиле су из авиона оружје Kурдима у граду Kобани и 2014. године, а Ердоган тврди да је половина тог наоружања завршила у рукама џихадиста Исламске државе.

Ово је једна у низу оптужби да САД помажу терористима. Русија је прошле недеље оптужила САД да „крче пут“ терористима пошто је међународна коалиција предвођена САД бомбардовала положаје сиријске војске.
Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*