Erdogan tvrdi: Oružje SAD pre dva dana stiglo teroristima

0

Turski predsednik Tajip Redžep Erdogan optužio je SAD za naoružavanje kurdskih boraca u Siriji kojima su, kako tvrdi, isporučile dva aviona sa naoružanjem.

„Ako mislite da možete da pobedite Islamsku državu sa Zaštitnim jednicama kurdskog naroda (YPG) i njihovim političkim krilom PYD, ne možete, zato što su i oni teroristička grupa“, rekao je Erdogan govoreći za tursku televiziju iz Njujorka, prenosi Rojters.

On je naveo da je „Amerika pre tri dana ispustila iz dva aviona tovare naoružanje u mestu Kobani za te terorističke grupe“.

Erdogan je rekao da je to pitanje juče postavio američkom potpredsedniku Džou Bajdenu koji je rekao da nema saznanja o tome.

SAD, koje smatraju kurdsku grupu YPG glavnim strateškim partnerom u borbi protiv ID, ispustile su iz aviona oružje Kurdima u gradu Kobani i 2014. godine, a Erdogan tvrdi da je polovina tog naoružanja završila u rukama džihadista Islamske države.

Ovo je jedna u nizu optužbi da SAD pomažu teroristima. Rusija je prošle nedelje optužila SAD da „krče put“ teroristima pošto je međunarodna koalicija predvođena SAD bombardovala položaje sirijske vojske.
B92

POSTAVI ODGOVOR

*