Ердоганов амбасадор у Сарајеву поручио Бошњацима да им је Турска – домовина

0

У САНСКОМ Мосту организована је прослава у част победе Турске у бици на Галипољу у Првом светском рату, што у последњих 100 година није забележено у Европи, а социолози оцењују да је реч о још једном покушају идентификације Бошњака са окупатором, пише „ЕуроБлиц“.

„Званична бошњачка политика покушава да од Бошњака направи оно што нису. Бошњаци су словенски народ, а БиХ се вековима налазила под турском окупацијом“, рекао је социолог Мехмедалија Нухић поводом прославе турске победе над европским савезницима у Првом светском рату која је организована у Доњем Каменграду.

Нухић каже да не зна какав значај за БиХ има турски национални празник и зашто би победа Турака на Галипољу требало да се прославља.

„Можда неко сматра да су Бошњаци исто што и Турци. Ово је књишки примјер идентификације са окупатором“, истакао је Нухић.

Обележавању, које су организовале власти Унско-санског кантона, присуствовао је велики број грађана, турских војника из састава ЕУФОР-а, амбасадор Турске у БиХ, премијер овог кантона, начелник општине Санки Мост и представници општине Велика Кладуша.

Након што је минутом ћутања, полагањем венаца, молитвом и интонирањем химни Турске и БиХ одата почаст онима који су пре 101 годину погинули у бици на Галипољу, амбасадор Турске у БиХ Чихад Ергинај поручио је да БиХ и Турска „знају важност оних који су своје животе положили у борби за домовину“. Он је истакао „значај и утицај“ 15.000 Бошњака који су се, како је рекао, на Галипољу заједно са Турцима борили против британске и француске војске.

„Прослава“, у част једне од поражених чланица Централних сила у Првом светском рату, настављена је у спортској дворани у Санском Мосту, где је одржан свечани програм са историјским рецитацијама, „поучним причама“ о нераскидивости бошњачко-турског братства, те концертом турског војног оркестра из Бурсе.

Битка на Галипољу била је једна од најкрвавијих битака у Првом светском рату. Након вишегодишњих покушаја сила Антанте да Турску избаце из рата и савеза са Немачком и Аустроугарском, Британци су уз помоћ Француза покренули велику офанзиву према Истанбулу, која је 18. марта 1917. године завршена турском победом код Галипоља.

Процењене жртве савезника износиле су 220.000, док је број погинулих турских војника износио 250.000.

(Срна)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*