Естонија: Марш извиђача у част нациста!

0

У Естонији у граду Талину удружење извиђача организује „Марш Ерна“ у част нацистичке диверзантске групе која је то име носила током Другог светског рата. На нацистичком маршу ће учествовати око 150 извиђача и „љубитеља туризма“, изјавио је организатор манифестације, преноси РИА новости.

У прибалтичким државама Естонији, Летонији и Литванији су уобичајени нацистички маршеви од како су те земље изашле из СССР-а.

Историчари и активисти невладиних организација упозоравају да су такве манифестације неспојиве са европском антифашистичком традицијом и да указују на опасност од оживљавања нацизма, но упркос свему балтички ревизионисти не престају са својим нацистичким перформасима.

 

Аналитичар Александар Павић овако објашњава зашто нема реаговања Европе на маршеве неонациста:

„Европи не сметају нацисти ако су уперени против њених непријатеља, а на првом месту Срба и Руса. Имали смо оживљавање нацизма и фашизма почетком 90-их у бившој Југославији — тад ником нису сметали. И поновно појављивање иконографије из доба НДХ, балистичке иконографије, то ником није сметало, напротив, то су били савезници Запада. Тако и сад. Нема везе, све је дозвољено против Руса и Срба на првом месту, па и нацисти“.

Манифестација, „Марш Ерна“ је добила име по диверзантској  групи „Ерна „, која је деловала у позадини Црвене армије у августу 1941. Извиђачко диверзантску групу основао је фински Абвер који је био саставни део војно-обавештајне службе нацистичке Немачке 1941. године. Група се падобранима убацила из Финске у Естонију иза линија Црвана армије. Након убацивања на територију Естоније групу је окружио НКВД и уништио у потпуности за два дана.

Руско министарство спољних послова је у више наврата апеловало против оваквих догађаја, уз напомену да  подршка естонских власти оваквим манифестацијама може да се посматра само као покушај популаризације нацизама и ревизионизма Другог светског рата.

Видовдан

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*