ЕУ и Македоцима на врх главе: „Престаните да нам саботирате будућност!“

0

Македонски председник Ђорге Иванов критиковао је данас Европску унију и НАТО због застоја у евроатлантским интеграцијама Македоније рекавши да су делимично одговорни за политичку кризу у тој земљи.

Грчка је 2008. године ставила вето на чланство Македоније у НАТО-у, а блокира и преговоре о чланству у ЕУ због спора око имена, подсећа АФП.

– Ми смо 2008. били на прагу чланства у НАТО, а 2009. смо добили први позитиван извештај и препоруку за почетак преговора са ЕУ – рекао је Иванов у годишњем обраћању нацији.

У таквим околностима, како је додао, институције одговорно и брзо примењују реформе, а грађани живе са очекивањем да је европска будућност надомак руке.

– А онда, на врхунцу наших напора, очекивања и оптимизма, горко смо разочарани – нагласио је Иванов. Он је затражио од ЕУ да „престане да блокира нашу будућност“ и делимично окривио Унију и НАТО због тренутних политичких проблема у Македонији, преноси АФП.

– Уместо датума за преговоре, ми смо блокирани. Уместо чланства у НАТО, ми смо игнорисани. Уместо да будемо награђени, ми смо кажњени – рекао је Иванов.

– Неодговорно понашање ЕУ и НАТО према Македонији неминовно се одражава на нашу унутрашњу политику – рекао је македонски председник и додао да је реформски замах изгубљен, а да су односи између политичких партија постали напети.

 

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*