EU i Makedocima na vrh glave: „Prestanite da nam sabotirate budućnost!“

0

Makedonski predsednik Đorge Ivanov kritikovao je danas Evropsku uniju i NATO zbog zastoja u evroatlantskim integracijama Makedonije rekavši da su delimično odgovorni za političku krizu u toj zemlji.

Grčka je 2008. godine stavila veto na članstvo Makedonije u NATO-u, a blokira i pregovore o članstvu u EU zbog spora oko imena, podseća AFP.

– Mi smo 2008. bili na pragu članstva u NATO, a 2009. smo dobili prvi pozitivan izveštaj i preporuku za početak pregovora sa EU – rekao je Ivanov u godišnjem obraćanju naciji.

U takvim okolnostima, kako je dodao, institucije odgovorno i brzo primenjuju reforme, a građani žive sa očekivanjem da je evropska budućnost nadomak ruke.

– A onda, na vrhuncu naših napora, očekivanja i optimizma, gorko smo razočarani – naglasio je Ivanov. On je zatražio od EU da „prestane da blokira našu budućnost“ i delimično okrivio Uniju i NATO zbog trenutnih političkih problema u Makedoniji, prenosi AFP.

– Umesto datuma za pregovore, mi smo blokirani. Umesto članstva u NATO, mi smo ignorisani. Umesto da budemo nagrađeni, mi smo kažnjeni – rekao je Ivanov.

– Neodgovorno ponašanje EU i NATO prema Makedoniji neminovno se odražava na našu unutrašnju politiku – rekao je makedonski predsednik i dodao da je reformski zamah izgubljen, a da su odnosi između političkih partija postali napeti.

 

 

 

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*