ЕУ и МАKРОН одредили нови датум уласка СРБИЈЕ у ЕУ

0

Председник Француске Емануел Макрон и председник Европске комисије Жан-Kлод Јункер сматрају да ЕУ треба да до 2025. отвори врата за нове чланице са Балкана.

То је закључак интерне анализе коју је Јункер поднео на незваничном самиту ЕУ синоћ у Талину, помињући Србију и Црну Гору.

„Ако желимо већу стабилност у нашем суседству, онда морамо одржати убедљивим и изгледе за улазак Западног Балкана у чланство“, пише у Јункеровом документу и каже се да о томе постоји „важна сагласност пошто обојица истичу потребу да се до 2025. године ЕУ прошири на Западни Балкан“.

Објашњава се да Макрон самтра да ће „Унија морати да се отвори за земље Балкана чим оне у потпуности буду поштовале услове правне тековине ЕУ и захтеве који се тичу демократије“.

Јункер је аналитички представио у чему се – ради даљег јачања и интеграције ЕУ – подударају његови ставови из недавног годишњег излагања о стању Уније, и предлози Макрона за „обнову Уније“ и њено економско и безбедносно јачање „у светлу изазова у данашњем свету“ – које је председник Француске изнео у говору у уторак.

Макрон је своје темељите и свеобухватне замисли о преуређењу целе ЕУ и нарочито зоне евра синоћ додатно образложио шефовима држава или влада земаља Уније, а Јункер им је поделио своју анализу.

У одељку о подударности његових и Макронових ставова о проширивању чланства ЕУ, Јункер наглашава да је следећи корак да се „припреми тле за проширивање током идућег мандата Европске комисије“ и назначава да се то односи „на Србију и Црну Гору“. „То се мора усредсредити на владавину закона, темељна права и борбу против корупције, као и на укупну стабилност тог региона“, подвлачи председник Европске комисије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*