ЕУ прети прекидом преоговора о Брегзиту ако Лондон не плати

0

Следећа фаза преговора о Брегзиту може бити одложена за два месеца, зато што Уједињено Краљевство одбија да ради са Бриселом на такозваном „бракоразводном рачуну“, упозорила је Европска унија.

Британски Дејли телеграф наводи да има ексклузивну информацију да је главни преговарач ЕУ за Брегзит Мишел Барније изнео то упозорење на приватном састанку са амбасадорима ЕУ у Бриселу.

ЕУ је саопштила да неће разговарати о трговини или будућем односу Лондона и Брисела све док се не постигне „довољан напредак“ по питању заштите права грађана, граници са Северном Ирском и финансијским питањима.

Према првобитном плану Барнијеа, ЕУ би на самиту у октобру требало да изнесе процену о „довољном напретку“, али је европским амбасадорима сада рекао да је то мало вероватно.

Груба процена Европске уније је да Британија дугује око 60 милијарди евра након напуштања ЕУ по основу различитих правних обавеза које је Лондон прихватио као члан ЕУ.

Велика Британија је пак уверена да ће постићи довољан помак у преговорима до октобра како би могли разговори о будућем односу Лондона и Брисела могли да уђу у нову фазу.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*