Еулексова истрага баца ново светло на мартовски погром 2004. године

0

Еулексов тужилац, Данило Каћарели означио групу бивших припадника Ослободилачке војске Косова као „кључне организаторе“ мартовског погрома 2004. године, пише приштински портал „Калзо“. Организатори, према том долументу, имали подршку навиших структура ОВК.

Тужилац у образложењу захтева за хапшење припадника ове групе, који је написан на 41 страни, тврди да је формирана крајем 2000. године са намером да „почне тајни рат ради преузимања целе територије Косова насељене Албанцима“.

Еулекс је, као организаторе насиља, навео Бедрија Краснићија, Аљбана Диздарија, Бајрама Кимкарија и Фаика Краснићија, наводећи да су они „добијали наређења од високо рангираних команданата ОВК, који су у међувремену, заузели важне политичке положаје“.

„Следећи та наређења, они су били укључени у неколико убистава, терористичких напада, заседа, отмица и осталих озбиљних недела“, наводи се у извештају. „Они су били кључни играчи у организовању и спровођењу нереда од 17. до 19. марта“.

Међународне мисије су, после мартовског погрома 2004. године, у неколико наврата мењале мишљење о серији инцидената у којима је убијено двадесета особа, прогнано око 4.000 Срба и уништен велики број верских објеката.

У првом наврату, тадашњи командант Јужног крила НАТО, Грегори Џонсон је нереде оценио као организоване, да би челници међународних мисија, касније, у великој мери ретерирали, наводећи да је мартовски погром била „спонтана реакција“.

Последице насиља

Последице насиља

Истрага италијаанског истражитеља, Данила Каћарелија дошла је до доказа да је та група имала на располагању десетине „калашњикова“, ручних граната, митраљезе калибра 12.7 милиметара, што је допремљено из Албаније за „случај да ствари крену наопако“.

У документу се, такође, наводи да је та група после мартовских догађаја „магло изгубила подршку из политичких кругова, посебно у зони Дукађин“.

Дукађин је албански наазив за Метохију, којом од краја рата на Косову апсолутну власт има породица локалног команданта ОВК у том крају Рамуша Харадинаја.

Неке од особа које је италијански тужилац наавео као организаторе насиља на Косову, већ су биле хапшене, али су поштанеИстрага Еулекса баца ново светло на мартовски погром 2004. године после политичких интервенција из иностранства.

Овај документ објављен је неколико дана пошто је група Албанаца ухапшена због убиства двојице припадника Унмикове полиције 23. марта 2004. године недалеко од Подујева.

РТС, КАЛЗО, ФОНЕТ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*