Ева Рас промовисала нову књигу: Срби, узмите се у памет и заборавите Тита!

  0

  Глумица Ева Рас је своју нову књигу „Србијо, љубави моја“ представила публици вечерас у сали „Американа“ Дома омладине Београда, заједно са збирком интервјуа Ненада Миленковића „Што не говори се свима“.

  Према речима Еве Рас, која ће ускоро напунити 76 година, књига „Србијо љубави моја“ је њена изјава љубави српском народу коме се увек дивила како храбро и стоички подноси све недаће које су га погађале нарочито у време самовлашћа Јосипа Броза.

  Књигу је написала пре пет година, али није могла да нађе издавача спремног да овај њен текст којим је хтела да сруши „мит о Југославији и оголи диктатуру Броза у чије је време била неподобна“, јер је имала смелости да проговори о темама које су биле табу, као што је био Голи оток на коме су завршиле њој блиске особе иако су пре тога, током рата, као Јевреји, једва преживели Холокауст.

  „Дигла сам глас против глорификовања диктатуре и диктатора“, истакла је она и додала да је „то и даље чини неподобном и непожељном јер југоносталгичари и Титови обожаваоци су и данас на власти“.

  Како је испричала, вешто је ескивирала сваки сусрет са Титом, избегавајући да путује на Брионе правдајући се да је глумица и да мора да поштује своје обавезе према театру, или на снимању филмова и тв серија. Њена је жеља да се Срби коначно освесте да то Титово време није било златно доба већ диктаура која је била немилосрдна према онима који нису хтели да јој се подчине, као што је био случај са њом и њеним колегама попут Макавејева, Павловића и свих који су били означени као „црни талас“, а њихови филмови бункерисани а представе скидане са репертоара.

  „Крање је време“, наставила је Ева Рас, „да се Срби узму у памет и понашају као поносан, снажан народ што и јесу, уместо да се осећају кривим, а не знају ни зашто их оптужују„.

  ТАНЈУГ

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *