Ево како би карта света требало да изгледа

0

Јесте ли знали да су мапе широм света модификоване и нису оцртане у правим пропорцијама. То је зато што се нека политички моћна подручја приказују као већа, а самим тим су више славна и моћнија. Карте света су искривљене на одређени начин да опонашају начин на који је свет обликован, али то резултира тиме да су неке земље погрешно представљени у смислу њихове величине.

1. Гренланд се често представља као велики, север земље је готово велик као САД, али погледајте како би било када би се преселио доле у односу на друге земље.

2. Ако ставимо Аустралију преко Европе, не би било много других земаља које су остале непокривене. Пошто је Аустралија далеко од многих других копнених маса често је тешко схватити да је толике величине.

3. Када би се ставила на место Русије, облик Аустралије би се променио због своје позиције у Арктичком кругу те би се она развукла.


4. А погледајте однос величине Аустралије у поређењу са Америком. Они су практично исте величине.


5. Мексико је у стварности много већи него што сте замишљали, када би се удаљо од свог џиновског комшије, Северне Америке.

6. Антартик, који се често превиђа као континент показује да је огромне величине у односу на друге земље.

7. Због своје северне позиције, Русија изгледа масивно на већини карата, али нешто занимљиво се догађа када је преселимо око екватора.

8. Велика Аљаска постаје много мања јер се преселила према екватору.


9. Кина постаје још већа када би се преселила у севернију позицију.


10. Индија је још једна земља чија величина често сакривена због свог положаја на екватору.


11. Демократска Република Конго, земља ушушкана у Африци је већа од многих држава САД-а заједно и скоро велика као Европа.

12. И погледајте величину других афричких земаља у односу на величину Русије.


13. Овђе су 6 највећих земаља постављених дуж екватора за перспективу њихове величине.

Проблем приказивања величине држава због закривљене Земљине површине је задавао многе проблеме картографима. Ево неколико приказа.

14. Gall-Peters projekcija

15. Wagner IV projekcija

16. Goode homolosine projekcija

Izvor slika: brightside.me 

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*