Ево колико Црногораца живи у Србији

0

Око 500.000 људи црногорског порекла живи изван граница Црне Горе, показују расположиви, али непотпуни подаци Управе за дијаспору, казао је Побједи директор те установе Предраг Митровић.

То одговара грубим проценама да најмање „још једна Црна Гора“ живи ван граница матичне државе, пише Побједа.

Митровић истиче да исељеници из Црне Горе живе у разним крајевима света, од суседних земаља, Европе, преко Јужне и Северне Америке, све до Јужне Африке и Аустралије.

„Земље са највећом концентрацијом исељеника пореклом из Црне Горе су Сједињене Америчке Државе (Њујорк, Чикаго, Детроит, Сан Франциско), Аргентина (Провинција Ћако), Србија (Војводина) и Турска (Истанбул, Сефакој, Бурса, Измир, Адана). Значајан број наших исељеника настањен је у Немачкој, Луксембургу, Швајцарској и другим западноевропским земљама“, казао је он.

За већину ових земаља, нажалост, не постоје подаци о бројности исељеништва, већ само процене.

„Према тим проценама, око 100.000 наших исељеника живи у Турској, око 40.000 у САД-у, 30.000 у Аргентини, 25-30.000 у Немачкој, 7.000 у Луксембургу и исто толико у Албанији.

Према расположивим подацима последњих пописа становништва земаља пријема, 38.527 Црногораца живи у Србији, 4.517 у Хрватској, 2.667 у Словенији, 4.655 у Канади, 1.171 у Аустралији. Напомињем да је број наших исељеника у овим земљама далеко већи, нарочито у суседним земљама, Србији и Хрватској“, саопштио је Митровић за Побједу.

Мондо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*