Evo koliko Crnogoraca živi u Srbiji

0

Oko 500.000 ljudi crnogorskog porekla živi izvan granica Crne Gore, pokazuju raspoloživi, ali nepotpuni podaci Uprave za dijasporu, kazao je Pobjedi direktor te ustanove Predrag Mitrović.

To odgovara grubim procenama da najmanje „još jedna Crna Gora“ živi van granica matične države, piše Pobjeda.

Mitrović ističe da iseljenici iz Crne Gore žive u raznim krajevima sveta, od susednih zemalja, Evrope, preko Južne i Severne Amerike, sve do Južne Afrike i Australije.

„Zemlje sa najvećom koncentracijom iseljenika poreklom iz Crne Gore su Sjedinjene Američke Države (Njujork, Čikago, Detroit, San Francisko), Argentina (Provincija Ćako), Srbija (Vojvodina) i Turska (Istanbul, Sefakoj, Bursa, Izmir, Adana). Značajan broj naših iseljenika nastanjen je u Nemačkoj, Luksemburgu, Švajcarskoj i drugim zapadnoevropskim zemljama“, kazao je on.

Za većinu ovih zemalja, nažalost, ne postoje podaci o brojnosti iseljeništva, već samo procene.

„Prema tim procenama, oko 100.000 naših iseljenika živi u Turskoj, oko 40.000 u SAD-u, 30.000 u Argentini, 25-30.000 u Nemačkoj, 7.000 u Luksemburgu i isto toliko u Albaniji.

Prema raspoloživim podacima poslednjih popisa stanovništva zemalja prijema, 38.527 Crnogoraca živi u Srbiji, 4.517 u Hrvatskoj, 2.667 u Sloveniji, 4.655 u Kanadi, 1.171 u Australiji. Napominjem da je broj naših iseljenika u ovim zemljama daleko veći, naročito u susednim zemljama, Srbiji i Hrvatskoj“, saopštio je Mitrović za Pobjedu.

Mondo

POSTAVI ODGOVOR

*