Ево колико хране се годишње баци у Србији!

0

Истраживања показују да се на глобалном нивоу баци једна трећина произведене хране. Ево каква је ситуација у Србији

Програмски директор Центра за унапређење животне средине Владан Шћекић изјавио је данас да, иако нису рађена званична истраживања, према резултатима пилот истраживања у Србији се годишње баци хране у вредности од 20.000 динара по становнику.

Шћекић је, на предавању у ЕУ Инфо центру, рекао да предавањем за средњошколце „Храна се једе, не баца се“ почиње и кампања „Европа за зелену Србију“.

Према његовим речима, глобална истраживања показују да се једна трећина произведене хране баци.

За решавање тог проблема не треба новца, већ промена свести и навика и зато се кампања овде обраћа младим људима на којима свет остаје и који ће наследити све ове проблеме бацања хране, климатских промена, рекао је Шћекић.

Вођа Тима ЕУ Инфо центра Љубица Марковић рекла је да данас почиње зелена кампања која ће трајати 12 дана, са циљем промоције животне средине, питања мобилности и борбе против климатских промена.

Зоран Тешић из Министарства пољопривреде и животне средине рекао је да се стратешким документима Србија предвиђа да до 2026. године буде смањен ниво биоразградивог отпада до 65 одсто на депонијама.

Већину у биоразградивом отпаду чини храна, рекао је Тешић.

На основу пилот истраживања Центар за унапређење животне средине саопштио је да се сваког дана у Србији баци 726 тона хране, годишње 256.000 тона гране, док сваки појединац годишње баци 35 килограма.

Средњошколцима је приказан и документарни филм „Само ти једи: пПрича о бацању хране“ канадског режисера Гранта Болдвина.

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*