Ево шта је Харадинај рекао Марићу на питање да ли је некога некада убио

0

Гостовање председника председника приштинске владе Рамуша Харадинаја код Миломира Марића у емисији „Ћирилица“ изазвало је огромну пажњу јавности.

Тома Фила је на почетку емисије рекао да га је Харадинај упитао „зашто се ви Срби бавите политиком?“, након чега је дао и објашњење.

„Нама шта год треба питамо Америку. Они нам и председника одаберу, само нам дају коверту, где пише име новог председника. Да ви Срби тако радите било би вам дивно“, испричао је Тома Фила шта му је рекао Харадинај.

„Све што се дешава у свету је договор“, рекао је Тома Фила.

„Група која је радила са Харадинајем по питању „елиминисања сведока“ је врло озбиљно одрадила тај посао“, рекао је Горан Петронијевић.

Даница Маринковић, 1999. године била шеф истражне екипе Окружног суда у Приштини, и прва која је стигла у Рачак и написала извештај са увиђаја, испричала је да нису могли три дана да уђу у Рачак и да су пуцали на њих, док је Вилијам Вокер намештао злочин који је у извештају окарактерисан као српски злочин над албанским цивилима, што је послужило као оправдање за НАТО бомбардовање Србије.

Доказе судије Маринковић, готово деценију после, прихватио је и Међународни кривични трибунал и после њеног бриљантног сведочења Тужилаштво је одустало од тачке оптужнице за Рачак, против Милошевића и српских генерала полиције и војске. Да није било тако, јасно је какву би још штету инсценирана једнострана интерпретација Рачка нанела српском народу.

„Не само да Вокеру није одговарала истина о Рачку, таква истина није одговарала ни невладином сектору у Србији. Логично, јер су се неки од представника тих организација, па и партија, отворено залагали за бомбардовање СРЈ. Њима нису одговарале ни претходне истине, као она о Kлечки у којој су завршили отети Срби из Ораховца. Та трагедија ораховачких Срба, отето их је 47, догодила се у лето 1998. године, дакле, много пре Рачка. У живи креч су бацана тела отетих и, док живим, пратиће ме те слике истраге. Али није то била моја једина истрага због које сам жигосана. Претходило је више десетина предмета о којима је припадницима албанске терористичке банде доказано непријатељско деловање против државе. Убиства припадника полиције и војске, а све у циљу да застраше српски живаљ, принуде га да напусти Kосово и Метохију а терористи формирају своју независну државу. Што се, нажалост, и догодило“, прича Маринковићева.

„Све што се дешава у свету све је то исти рукопис. Либија, Сирија, отмице, злочини, уопште нису креативни“, рекао је Петронијевић.

Даница Маринковић је напоменула да је и у Приштини било наводних покушаја тровања и да су се, наводно, отровали само Албанци, али не и Срби, алудирајући да актуелна дешавања у Сирији нису ништа ново, него је то „преписан рецепт“.

Марић је напоменуо да Харадинај није био гост у емисији, него је отишао на Kосово и одрадио интервјуу са њим, након чега је пустио видео снимак.

Марић је упитао Харадинаја како је могуће да није прочитао Бриселски споразум, који је написан на једној страници А4 формата, на шта му је овај кратко одговорио:

„То је саботажа.“

Формирање Заједнице српских општина?

„Хајде да прво установимо о каквој ЗСО је реч, па тек онда када ће бити формирана“, рекао је Харадинај, на шта се надовезао Миломир Марић речима:

„Ми би смо волели да то буде Република Српска на Kосову.“

„Једна варијанта је као Бриселски споразум. То није коначно јер Уставни суд мора одлучити о томе. Ми можемо сада формирати ЗСО, али је то питање Устава Kосова.“

Миломир Марић упитао је Харадинаја да ли је тачно да се по том уставу само име може одржати, а да све тачке које га садрже нису по у складу са уставом.

„За мене је рано да сада сам интерпретирам то, али оно што сам урадио јесте да сам интензивирао то питање, односно, успоставио механизме његове имплементације. Имамо и менаџмент за имплементацију који је састављен само од Срба. Двоје их је са севера Kосова, а двоје из јужног дела. Проблем ће наступити касније, да ли ће тај завршни документ бити у складу са уставом.“

На констатацију да се Срби плаше да ће та ЗСО бити формирана тако да буде под потпуном контролом Приштине, Харадинај је рекао:

„Не мора се то звати страхом, али Kосово постоји и извор нашег постојања је Устав. Тако сви овде функционишемо.“

Овде се, дакле, говори о Уставу Kосова, док српски устав говори да је Kосово део Србије. Да ли се и Харадинај с тим слаже?

„Па, нисам читао Устав Србије, али мислим да се ту не ради о реалности. Kосово је независно од 2008. године и признато је од стране завидног броја земаља у свету и институција. Још није реалност да га и Србија призна.“

Миломир Марић је констатовао да Албанце из Србије нико није и не протерује, а да је 200.000 Срба протерано с косова.

Ако већ говоримо о цифрама, онда морамо рећи и да је 1999. године миллион Албанаца морало да напусти Kосово. Многи су се вратили, али не сви.

„Сви Албанци су се вратили, али не и Срби“, констатовао је Марић.

„И неки Срби су се вратили, не знам тачан број. Желим рећи да нема препреке живети на Kосову због националности, зато што си Србин на пример. Велики број живи овде у Приштини, не могу да кажем који је то број. Ево на пример, други програм наше телевизије је на српском језику. Ситуација Срба на Kосову није толико тешка како се представља у Београду.“

„Зашто Србима у личним картама пише да су Kосовари“, упитао је Марић.

„Ни мени не пише да сам Албанац“, одговорио је Харадинај.

На питање колико сада има Срба у Приштини с обзиром да их је деведесетих било неколико хиљада, Харадинај се невешто бранио понављајући: „Има Срба, има их доста.“

Брутално хапшење Марка Ђурића пре неколико недеља изазвало је велику пажњу у свету. С обзиром на то како је све изведено, поставља се питање да ли је икада игде један преговарач тако отет и вођен улицама града као Марко Ђурић.

– То је једна чудна ситуација, баш чудна. Нико се због тога није осећао добро. Марку Ђурићу је био забрањен улазак до сутрадан, и ми смо мислили да се неће појавити. Чак сам га лично молио, преко свих канала, да сачека до сутра када истекне забрана уласка. Да је само сачекао дан касније и све би било у реду. Знате, да нисмо реаговали опозиција би реаговала. Био је то неспретан сплет околности и морам рећи да је и Србија ту погрешила.

На питање Миломира Марића на кога је мислио председник Вучић који је рекао да је један позив ослободио Марка Ђурића, Харадинај каже:

– Највероватније је председник Вучић звао некога у Приштини и нико овде није желео да се то одужи. Мене нико није звао, а био сам за то да се не доводи у Пруиштину, да се што пре то заврши и да се човек врати својој кући.

Одмах после тог инцидента, десило се хапшење Гуленових пристилица и експресно изручење Турској. Том приликом председник Ердоган је говорио за Харадинаја да оргија, да се опија, да је човек лаког морала.

– Па, нешто од тога је и истина. Рецимо, волим некад да попијем чашицу ракије. Одакле је долазим, то је део ритуал да госта дочекате са часицом. Нису сви Албанци муслимани нити је националност исто што и вера. Албанци су дуго били хришћани. Поштујем Турску и имамо добре односе. Али ја заступам Kосово. Ја сам се одлучио да због тог изручења, о коме нисам био обавештен, заступам оно што је моја дужност. Директор полиције није смењен, већ министар и директор обавештајне службе.

Многи су мишљења да је тај сукоб са Америком дошао због Америке. Харадинај је познат као амерички човек, док је проблем између САД и Турске настао управо због Фетулаха Гулена који је у Анкари означен као организатор пуча.

– Ми смо део Европе и сарађујемо са Бриселом и Берлином. Међутим, када је спољна политика у питању, ми смо део клуба земаља који предводи Америка. Нама то није проблем да признамо, немамо ни времена да се бавимо проблемима у свету.

Иако политичка слика даје једну перцепцију, економска је сасвим другачија.

– Ја мислим да од свих земаља Србија овде највише извози своје робе. Ја сам то и рекао вашем човеку из привредне коморе: да ли си свестан да пласирате овде робу земље која нас блокира. И овде постоји проблем код људи који се питају да ли је исправно да Србија буде толико заступљена на овом тржишту.

На питање како то да се са председником Вучићем никада није састао, Харадинај каже:

– Није то била агенда до сада. Суштина је да се преговори наставе, не само међу политичарима него и међу људима.

Занимљиво је било чути и Харадинајево сећање на боравак у Хашком трибунал, где се сусрео са великим бројем Срба попут Шљиванчанина и Шешеља који су му и упутили поздраве.

– У Хагу је била нова Југославија, али из националистичке перспективе. Реалност је била да смо јако лоше живели под Милошевићем. Власт и полиција су грозне ствари радили, али је и српски народ знао да то није у реду. Замолио бих службени Београд да пружи више простора Србима одавде. То је некако уобичајено да се главни град служи околишем.

Миломир Марић поставио је конкретно питање како је настала легенда о црном Харадинају, злочинцу одговорним за страдање Срба.

– Ја сам видео то на вашој телевизији и било ми је жао Срба што морају да слушају ту пропаганда. За мене је нормално да се то говори током рата, када су две стране у сукобу. Али ми није јасно зашто се то наставило после сукоба.

Kако не би избегао конкретан одговор, Миломир Марић је директно питао Харадинаја да ли је некога убио?

– Не знам, вероватно, рат је рат. Ја сам обукао униформу свестан последица. Изгубио сам два брата у униформи, а исто тако размишља и српски војник када крене у рат. Ако не можеш то да поднесеш, онда немој улазити у сукоб.

Намеће се питање како је успео да избегне хашку робију у два наврата.

– Истином. Одрастао сам у нормалној породици и живели смо часно. Један од сведока, који се наводи да је био сведок у мом суђењу, настрадао је у кафанској тучи од стране Србина. Питај те га, сада је у Црној Гори, да ли сам га ја ангажовао да убије ту особу. И тужилац Серж Брамерц је рекао у Београду да против мене нема доказа како пише у оптужници.

– Нисам ни сањао да ће најава телевизијског интервјуа са председником владе у Приштини изазвати такве реакције, чак и најаву демострација испред зграде телевизије – каже Миломир Марић и додаје да се није обрукао у интервјуу са Харадинајем и да му је у лице рекао оно што нико други није успео.

– Увек ме је чудило што су Албанци медицински феномен: дрога код других изазива зависност, а код њих независност – наставља Миломир Марић, који је емисију почео речима да се мора разговарати, иако је већина Срба од њега очекивала да се према Харадинају понесе као Гаврило Принцип или Милош Обилић и да га пред камерама стреља или распори.

Гледаоци ће бити изненађени када чују да је Рамуш Харадинај два пута ослобођен оптужби за ратне злочине пред Хашким трибуналом, не само што су сведоци ликвидирани, што се наглашава у пресуди, већ и зато што је један Србин из Београда, који је радио за српску војску, послао у Хаг телевизијски снимак који је довео до ослобађајуће пресуде.

Интервју са Рамушем Харадинајем, који је вођен у Приштини, у емисији „Ћирилица“ коментарисаће најугледнији српски адвокати и тужиоци, са вишегодишњим искуством из Хага, који ће објаснити зашто су тамо ослобођени сви који су чинили злочине над Србима, док су српски председници, министри, генерали и комаданти разних нивоа осуђени на више од хиљаду година робије.

У „Ћирилици“ ће гостују угледни српски адвокати и тужиоци Тома Фила, Горан Петронијевић, Даница Маринковић и Милован Дрецун.

Њихов задатак је да из студија у Земуну коментаришу чињеницу да за злочине над Србима није осуђен нико у Хашком трибуналу, за разлику од српских генерала, команданта и политичара који су добили неколико стотина година робије.

 

Хепи ТВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*