Ево зашто Кина губи доминацију над текстилном индустријом!

0

Александар Косовац, повратник из Америке, који је покренуо фирму Alex Fashion Doo  говорио је у ауторској емисији Бранка Радуна „Аргументи“ на Новосадској ТВ о будућности текстилне индустрије у Србији и економској ситуацији у свету и код нас.

Радун: Kолики би био потенцијал рецимо, колико би људи могло да се запосли по вашој процени у будућности у том сектору?
Косовац: Огроман број радника, цела кинеска производња која је изгубила на кредибилитету због квалитета материјала и квалитета израде, све се сели. Све стране компаније које раде тамо бегају већ 20 година само што се то у Србији није примећивало због одређених ситуација које смо имали. Али у Румунији послују дуго, у Босни послују дуго од после рата су они у Босни почели. Од 2001. у Босни стране компаније раде и наручују код наших компанија. Ми у Србији имамо потенцијал јако велики. Доста незапослених људи. Кад би мало планскије спровели преобуку радника коју ја радим у мојој фабрици јер био сам принуђен због недостатка кфалификованих радника. Реално ми имамо пуно незапослених.

alexfashion18

У емисији Аргументи, Косовац је нагласио да је његова фирма претежно оријентисана на страно тржиште, те да постоје огромни потенцијали за развој текстилне индустирије у Србији.

alexfashion23a

– Успешно радимо, ми имамо два велика уговора са иностранством. Већ извозимо, а радимо тек шест месеци. Радимо по стандардима ЕУ који траже од нас максимални квалитет. Што смо ми успели да постигнемо за јако кратко време уз помоћ страних стручњака који и данас раде у мојој фабрици. Мислим да је решење свих наших проблема да идемо на производњу. Србији треба производња, искрено ово што ја радим са мојих сто и више радника је почетак, то је једна радионица. Треба једна фабрика од петсто до хиљаду радника да би могла да ради са више партнера, јер ми сада можемо да задовољимо једног до два партнера.- рекао је Косовац.

Новосадска ТВ, Фото: alexfashion.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*