Evo zašto Kina gubi dominaciju nad tekstilnom industrijom!

0

Aleksandar Kosovac, povratnik iz Amerike, koji je pokrenuo firmu Alex Fashion Doo  govorio je u autorskoj emisiji Branka Raduna „Argumenti“ na Novosadskoj TV o budućnosti tekstilne industrije u Srbiji i ekonomskoj situaciji u svetu i kod nas.

Radun: Koliki bi bio potencijal recimo, koliko bi ljudi moglo da se zaposli po vašoj proceni u budućnosti u tom sektoru?
Kosovac: Ogroman broj radnika, cela kineska proizvodnja koja je izgubila na kredibilitetu zbog kvaliteta materijala i kvaliteta izrade, sve se seli. Sve strane kompanije koje rade tamo begaju već 20 godina samo što se to u Srbiji nije primećivalo zbog određenih situacija koje smo imali. Ali u Rumuniji posluju dugo, u Bosni posluju dugo od posle rata su oni u Bosni počeli. Od 2001. u Bosni strane kompanije rade i naručuju kod naših kompanija. Mi u Srbiji imamo potencijal jako veliki. Dosta nezaposlenih ljudi. Kad bi malo planskije sproveli preobuku radnika koju ja radim u mojoj fabrici jer bio sam prinuđen zbog nedostatka kfalifikovanih radnika. Realno mi imamo puno nezaposlenih.

alexfashion18

U emisiji Argumenti, Kosovac je naglasio da je njegova firma pretežno orijentisana na strano tržište, te da postoje ogromni potencijali za razvoj tekstilne industirije u Srbiji.

alexfashion23a

– Uspešno radimo, mi imamo dva velika ugovora sa inostranstvom. Već izvozimo, a radimo tek šest meseci. Radimo po standardima EU koji traže od nas maksimalni kvalitet. Što smo mi uspeli da postignemo za jako kratko vreme uz pomoć stranih stručnjaka koji i danas rade u mojoj fabrici. Mislim da je rešenje svih naših problema da idemo na proizvodnju. Srbiji treba proizvodnja, iskreno ovo što ja radim sa mojih sto i više radnika je početak, to je jedna radionica. Treba jedna fabrika od petsto do hiljadu radnika da bi mogla da radi sa više partnera, jer mi sada možemo da zadovoljimo jednog do dva partnera.- rekao je Kosovac.

Novosadska TV, Foto: alexfashion.rs

POSTAVI ODGOVOR

*