EVROPA I ISTOČNA DUŠA

0

Ovih dana čitam knjigu “Evropa i Istočna duša”, potpuno zaboravljenog autora, Valtera Šubarta (1897-1942.) i toplo je preporučujem, jer pomaže u boljem razumevanju ruske duše, jer je suprotstavljena Zapadu.

Biografija Valtera Šubarta je pravi primer tragedije: Nemac i snažno pro-ruski orijentisan, napustio je nacističku Nemačku, kako bi postao profesor Univerziteta u Rigi, gde je tridesetih godina postao donekle poznat, kao filozof kulture i vere.

Kada je Sovjetski Savez preuzeo Letoniju 1940. godine, Šubart je pokušao da pobegne iz zemlje sa suprugom Verom, jevrejskom Letonkom, ali su bili zatočeni i deportovani u koncentracioni logor u Kazahstanu, gde su oboje umrli.

„Evropa i Istočne duša“ može se shvatiti uz čuveno delo Osvalda Špenglera „Propast Zapada“. Ova dva dela dele razumevanje kultura kao bioloških entiteta koji, kada dostignu najviše tačke, postaju dekadentni, sve dok ne nestanu.

Šubart – kao Špengler i mnogi drugi intelektualaci tog vremena, kao i naš Unamuno – smatra da zapadna civilizacija umire, kao i njen ključni proizvod, „Prometejskog čoveka“ (čovek koji se okreće naučnom napretku pod izgovorom, a sa ponosom ispravlja i uništava Stvaranje, još od protestantske reformacije) zameniće „Mesijanski čovek“, pozvan da obnovi Nadmoćni i Božanski poredak; dalje, ovaj „Mesijanski čovek“ će biti slovenski, tačnije, ruski.

Šubartova knjiga sadrži kontroverzne etničke koncepte i panteističke vizije (koje potiču iz tridesetih godina); ipak, sadrži delove sa izuzetnim, pa čak i strašnim proročkim vizijama (izvanredno je poglavlje koje upoređuje španski i ruski narod i definiše ih kao „braću u duhu“, ali, naravno, govorio je o španskom narodu i njegovoj pravoj netaknutoj prirodi) .

Ono što je najvažnije, moramo uzeti u obzir da je Šubart ovo napisao kada je Rusijom i dalje vladao komunizam, koji je on smatrao degeneracijom ruskog religioznog duha koji se kreće ka duhovnom bratstvu. Šubart (sa proročkom vizijom orla) pokušava da razume Evropu sa ruskog stanovišta, kao i mržnju ili ljubav Rusa i zapadnih Evropljana kroz istoriju.

„Zapad je – piše Šubart – čovečanstvu dao najpoznatije oblike tehnike, vladinih organizacija i komunikacija; ali je čovečanstvu uzeo dušu. Misija Rusije je da je vrati. Rusija ima duhovne sile koje je Evropa izgubila ili uništila. Rusija je deo Azije, ali istovremeno je i deo hrišćanskog sveta; u tome je jedinstvenost ruske istorijske misije. Samo Rusija ispunjava uslove potrebne da povrati Dušu truloj generaciji opsednutoj moći i atrofiranoj od pozitivizma. (…) To bi moglo zvučati kao agresivna izjava, ali to moram da uradim sa poptunim uverenjem: Rusija je jedina zemlja koja može izbaviti Evropu “

Osamdeset godina kasnije, Rusija, koja se brani, ponovo stvara nerazumevanje, baš kao i kada je Šubart to uradio. „Prometejski čovek“ (Novi svjetski poredak) mrzi Rusiju svom snagom, ali to pokušava da se sakrije mržnjom prema Putinu; i pokušava da uništi Rusiju ekonomski, izvede nespretno ispiranje mozga propagandnim kampanjama, lažnim operacijama sa jedinstvenim odurnim mirisima agencije CIA u pozadini. Ali to neće promeniti ništa: Rusija će, pre ili kasnije, doći da izbavi Evropu; Ja samo želim da kada se to dogodi, ne bude ljutnje.

geopolitika

POSTAVI ODGOVOR

*