Европа одлучила: Нема више огромних рачуна, роминг одлази у историју!

0

Баснословни рачуни за телефоне услед позива из других земаља за грађане ЕУ постају прошлост. Преговарачи Европског парламента, Савета Европе и Европске комисије договорили су се око регулисања велепродајних цена које телекомуникациони оператери међусобно наплаћују за услуге роминга, што је био и последњи услов који је преостало испунити за коначно укидање наплате роминга у Европској унији од 15. јуна ове године.

– Ово је последњи део слагалице. Од 15. јуна Европљани ће моћи да путују широм Европске уније без наплате услуга роминга – изјавио је потпредседник Kомисије Андрус Ансип, задужен за дигитално тржиште, преноси лист „Политико“.

Од 15. јуна сви грађани ЕУ моћи ће да користе своје мобилне телефоне и изван своје матичне мреже, и то по истим ценама које су договорили са својим оператером у својој земљи.

Три европске институције договориле су највише цене које оператери могу међусобно да наплаћивују за услуге у ромингу. Тако ће велепродајна цена за гласовне позиве од 15. јуна највише износити 3,2 евроцента, а за СМС 1 евроцент.

Што се тиче протока података договорено је поступно смањење за петогодишњ период. Од 15. јуна ове године за један гигабајт (ГБ) наплаћиваће се највише 7,7 евра, а поступним смањивањем доћи ће се на 2,5 евра од 1. јануара 2022. године, пише европско издање „Политика“.

Постизање договора о велепродајним ценама било је изузетно тешко, с обзиром да постоје различити интереси земаља чланица. Јужне чланице, које примају највише туриста, захтевале су што вишиу ценовну границу. Разог је био тај што су оператери истицали да морају „много да инвестирају како би могли да пруже одговорајућу услугу за велики број туриста. С друге стране, северне чланице ЕУ желеле су што нижу границу цене, пре свега из бојазни да оператери не повећају домаће цене како би надокнадили губитке на ромингу.

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*