Европа слави пораз десничара!

0

Дан после избора у Холандији Европа може да одахне, не само зато сто је победио либерални премијер Марк Руте, већ што је изгубио десничар Герт Вилдерс.

Иако сви констатују да је Руте освојио знатно мање мандата него раније, а неки га називају и шампионом статуса кво, сви се слажу да је тај резултат добар за Европу, оцењују европски медији.

На основу више од 90 пребројаних гласова Рутеова странка Народна странка за слободу и демократију (ВВД) освојила је 33 места, а десничарска и антиевропска Партија за слободу (ПВВ) Герта Вилдерса добила је 20 од 150 места у холандском парламенту, преноси ББЦ.

„Ово је било вече када је Холандија после Брегзита и америчких избора, рекла „стоп“ за погрешну врсту популизма“, рекао је Руте својим усхићеним присталицама, преноси АФП.

Европски званичници већ су одмах пожурили да честитају Рутеову победу као „глас против екстремиста“, а честиткама су се придружили и лидер Француске и Немачке.

„Олакшање се осећа у Бриселу“, казао је за АФП европски извор који је желео да остане анониман.

„Враћа се здрав разум. Kомбиновани учинци Брегзита и посебно победе Доналда Трампа учинили су Европу фактором стабилности и разума у свету лудила“, казао је други европски извор.

Немачка канцеларка Ангела Меркел телефонирала је Рутеу и честитала му, казавши да се радује будућој сарадњи са Холанђанима „као пријатељима, суседима и Еуропљанима“.

И кандидат СПД за немачког канцелара Мартин Шулц оценио је да је Рутеова победа „добра вест за Европу и Холандију“, наводи „Велт“.

Руте је најуспешнији либерални политичар Европе пошто је његова странка освојила скоро четвртину мандата у хашком парламенту, али холандски премијер истовремено је и губитник ових избора с обзиром да је ће имати десетак мандата мање него у прошлом скупштинском сазиву, оцењује немачки „Шпигл“.

Још горе су прошли лабуристи, Рутеови коалициони партнери, који су забележили најгори резултат у историји, због чега ће Руте морати да потражи нову коалицију.

Честитајући Рутеу на победи, сам Вилдерс је обећао да ће бити чврста парламентарна опозиција ако не буде био у коалицији, али је додао да није разумео Рутеову изјаву да су холандски бирачи рекли не „погрешној врсти популизма“, преноси Ројтерс.

У сваком случају, први од низа важних избора ове године на старом континтенту који су се сматрали главним показатељем будућности популизма у Европи су завршени.

Европа може да одахне, а стиче се утисак да такозвани „негзит“, одредница која означава излазак Холандије из ЕУ, сада више није актуеална тема, закључују европски медији.

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*