Evropa zahteva da zaratimo s Rusima!

0

Dejvid Mekalister, evropski izvestilac za Srbiju, naredio Beogradu da prestane da odlaže usklađivanje spoljne politike sa Evropskom unijom. Prvi uslov je da odmah uvedemo sankcije Moskvi!

Evropska unija i njeni zvaničnici otvoreno su ucenili Srbiju da momentalno uvede sankcije Rusiji i tako politički zarati sa Moskvom i predsednikom Vladimirom Vladimirovičem Putinom!

Dejvid Mekalister, evropski izvestilac za Srbiju, bukvalno je naredio Beogradu da prestane da odlaže usklađivanje spoljne politike sa Evropskom unijom. Prvi uslov koji nam Brisel ispostavlja u ovom slučaju, tvrde upućeni, biće da Ruskoj Federaciji uvedemo ekonomsku blokadu!

Glasanje u novembru

Mekalister je prilikom nacrta izveštaja o Srbiji istakao da je Beograd preduzeo važne korake u pravcu usklađivanja sa evropskim standardima.

– Ipak, Beograd ne sme više da odlaže usklađivanje spoljne politike sa spoljnom politikom Evropske unije. Srbija ne bi trebalo da izbegava rad na obavezi postepenog usklađivanja spoljne i bezbednosne politike – poručio je Mekalister.

Poslanici Evropskog parlamenta, inače, do 30. avgusta mogu da podnose amandmane na nacrt izveštaja o Srbiji. Dokument bi trebalo da bude usvojen na Spoljnopolitičkom odboru u oktobru, dok bi Evropski parlament u novembru trebalo da glasa.

Komentarišući ove navode, Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje, kaže da je očigledan cilj svih zapadnih zvaničnika da nas posvađaju i udalje od Rusije.

– U tom slučaju, oni će rešiti sve što žele, a to je da nam uzmu Kosovo, unište Republiku Srpsku, proglase nas za genocidan narod i energetski dokrajče. Njihov cilj oko Rusije je jasan, ali naš interes nije takav. Spoljna politika EU važi za njene članice, a mi ne znamo kada ćemo i da li ćemo biti članica Evropske unije. Uostalom, među samim članicama EU ima različitih stavova između, recimo, Nemačke i Italije, pa čak i pravila nisu ista jer južni tok ne može da se gradi, a severni može… Srbija treba da gleda samo svoje interese, a najveći mogući interes jeste najbolji odnosi sa Rusijom – naglašava Deđanski.

Otvoreno iznuđivanje

Politikolog Aleksandar Pavić smatra da je Mekalister još jednom pokazao da je čitava priča oko srpskih evrointegracija samo pokriće za iznuđivanje jednostranih ustupaka od Srbije i obračuna sa Rusijom.

– Šta to ima Mekalister da ponudi Srbiji za tako krupne ustupke koje u ime Evropske unije traži? Evropska perspektiva, što je termin bez ikakvog značenja i bez ikakvih obaveza, jedino je što pominju. Mekalister u ime Evropske unije pokušava da od Srbije iznudi nešto dok čitava globalistička građevina, čiji je EU integralni deo, ne kolabira usred migrantske krize i rastućih tenzija na relaciji između Trampa i Brisela. Srbija bi trebalo da ignoriše ovakve istupe i da sagleda sopstveni interes, kao i da još čvršće gaji savezništva poput onog sa Rusijom – podvlači Pavić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, povodom stava izvestioca u Evropskom parlamentu Iva Vajgla, da Srbija mora da se uskladi sa standardima i vrednostima EU jer je niko ne zove na besplatan ručak, da Beograd ništa nije ni tražio besplatno.

– Niko od njega ništa besplatno nije tražio. Ni u bivšoj Jugoslaviji ništa nismo dobili besplatno, niti smo očekivali – rekao je Vučić.

M.Dobromirović/Informer

POSTAVI ODGOVOR

*