ЕВРОПЉАНИ БЕЖЕ ИЗ СВОЈИХ ЗЕМАЉА Хрвати најгори у ЕУ, док је Србија омиљена „оаза“ за један народ

0

Нова карта Европе открила је где је огромна количина становништва одлучила да се одсели и настави живот ван своје земље.

На новој карти коју је обајвио „jakubmarian.com“ види се број европских миграната и земаља из којих су људи највише одлазили.

Kарта указује на број људи који су емигрирали из појединих земаља, у облику процента њене тренутне популације, односно популације у 2015. години.

Пример принципа израчунавања процента је следећи: Популација Пољске у 2015. износила је 38.612,000 људи, према подацима УН. Број оних који су рођени у Пољској а живели су у некој другој земљи износио је 4.449,000 људи. Према томе 38.612,000 подељено са 4.449,000 = 11.5%, пише „Daily mail“.

Према овој мапи, из Србије се иселило 10.9 % становништва, што је најмањи проценат у региону.

Подаци се односе на место рођења

Kоришћени подаци из УН-а односе се на место рођења, а не на држављанство или етничку припадност. То значи да би се, примера ради, немачки грађанин, с родитељима Немцима, који се родио у Пољској, а породица му се касније преселила из Пољске у Немачку; свеједно рачунао као емигрант из Пољске, иако никад није био грађанин Пољске.

Европске земље, укључујући Португал, Хрватску, Македонију, Црну Гору и Молдавију, суочене су с чињеницом да више од петине њихове популације емигрира.

Босна и Херцеговина рекордер

Детаљна карта показује како се готово пет милиона људи који су рођени у Уједињеном Kраљевству, одселило у друге земље до краја 2015. У Ирској се 18.8 % оних који су рођени тамо преселило у иностранство.

Највећи број људи који су одлучили да напусте своју земљу долази из Босне и Херцеговине. Око 1.6 милиона људи рођених у БиХ тренутно живи у иностранству!То значи да је 43.3% људи напустило БиХ. Свега 5% мање, 38.8%, отишло је из Албаније.

Из Хрватске је петина људи који су у њој рођени срећу потражило у другим земљама.
immigrants-europe-country-of-origin
Друга карта приказује најчешће одредишта емиграната, тј. приказује земље које су примиле највећи број исељеника из наведених земаља. Тачније, на свакој земљи на карти је написано име државе у коју је иселило највише људи из те земље.

Примера ради, на Хрватској пише Србија. Дакле, испада да се највећи број људи рођених у Хрватској иселио у Србију. Разлог за ове бројке јесте протеривање великог броја Срба током 90-их година. Велики број људи рођених у Хрватској су српске националности који су се за време и након рата иселили у Србију, пише „Дејли мејл“.

Уз то, занимљиво је и да се највећи број грађана БиХ иселио у Хрватску, највише држављана Србије отишло је у Аустрију, а највише Црногораца у Србију.

Дејли мејл

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*