Европска комисија одлучила зауставити „Северни ток-2“

0

Руски медији данас пишу, позивајући се на документе Еуропске комисије (ЕК), како Еуропска комисија плиновод „Сјеверни ток-2“ не сматра нужним за Еуропу јер ће се у будућности потреба за плином смањивати.
С обзиром на смањење наруџби за плин, увоз тог енергента у ЕУ до 2030. године бит ће стабилан, речено је у ЕК. Сагледавајући постојећу инфраструктуру за увоз плина и повећање конкурентности у достави укапљеног плина (ЛНГ), изградњу „Сјеверног тока-2“ ЕК сматра бесмисленом. Притом и даље обећава подупирати транзит руског плина кроз Украјину.

У сриједу, 8. студеног, Еуропска комисија је усугласила измјене у својој Плинској директиви, која је дио Трећег енергетског пакета Еуропске уније. Измјене су усмјерене на то, да кључна начела енергетског законодавства ЕУ буду примјењена на све постојеће плиноводе на територију ЕУ. Та начела се односе на не-дискриминацијско одређивање тарифа на испоруке плина, подјелу пословања при продаји и транспорту плина и могућност трећих земаља транспортирати свој плин по плиноводу.

ЕК наводи, како ће се усуглашене измјене надопуњавати, али неће се одбацити настојање ЕК за право на провођење преговора с руском страном о могућности уснивања посебне јуридистичке базе за „Сјеверни ток-2“.

Међутим, Њемачка је, како наводи тамошњи медиј Ханделсблатт, критизирала одлуку ЕК о уношењу промјена у Плинску директиву. Берлин се до сада опирао намјери ЕК за добивање мандата за преговоре с Русијом јер би они могли бити проширени и на „Сјеверни ток-2“, а влада канцеларке Ангеле Меркел је до сада подупирала његову изградњу, сматрајући га комерцијалним пројектом – наводи њемачки медиј.

Ханделсблатт такођер пише, како је нејасно какав ће став по том питању заузети нова њемачка влада која се мора формирати након што су у рујну одржани савези парламентарни избори.

Руска страна се по овој тематици очитовала крајем листопада, када је министар вањских послова Сергеј Лавров споменуте намјере ЕК за добивање мандата за преговоре с Москвом о „Сјеверном току-2“ назвао „потпуно неутемељеним“. Тада је казао, како „увођење нових правила искључиво за „Сјеверни ток-2“ Москва сматра дискриминацијом инвеститора тог пројекта искључиво из политичких и никаквих других разлога“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*