Европска комисија тужи Хрватску пред судом ЕУ

0

Европска комисија је одлучила данас да покрене поступак против Хрватске пред Судом ЕУ, пошто та чланица Уније није променила Закон о приватизацији домаће нафтне компаније Ина, који држави даје право вета у кључним питањима, јавља агенција Хина.
– Комисија сматра да се посебним овлашћењима које држава има према Закону о Ини непримерено ограничавају слободно кретање капитала и слобода оснивања предузећа – наводи се у саопштењу ЕК..

Даље се додаје да Комисија увиђа да је заштита сигурности снабдевања енергијом легитиман циљ у јавном интересу који дели и ЕУ, и да би се њиме могла оправдати ограничења слобода наведених у Уговору о функционисању ЕУ.

– Таква ограничења, међутим, морају бити пропорционална. У овом случају, Законом о Ини хрватској држави се омогућава оспоравање важних одлука компаније, при чему улагање вета није потребно образложити могућим угрожавањем сигурности снабдевања, или друге јавне политике, или јавним интересом – пише у саопштењу.
Према Закону о Ини, држави су додељена посебна овлашћења у том предузећу, укључујући право улагања вета на одлуке компаније о продаји деоница или имовине изнад одређене вредности. Такође, држава може да се успротиви важним одлукама управе Ине, као што су промена делатности предузећа, додела концесија или овлашћења и промена адресе његовог седишта.

– Комисија сматра да такво безусловно право вета надилази оно што је нужно за заштиту сигурности снабдевања енергијом и да је зато непропорционалнО – наводи се у саопштењу.

Хрватска је пре приступања Унији преузела обавезу усклађивања Закона о Ини с правилима ЕУ, а с обзиром на то да није изменила тај закон, Европска комисија је одлучила да против ње предузме мере.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*