Evropska unija od 2015. dala Srbiji 100 miliona evra zbog dolaska migranata

0

Evropska unija je sa skoro 100 miliona evra pomoći najveći donator Srbije za upravljanje migracijama, rekao je danas u Vranju Nikola Bizel, šef Prvog sektora operacija u Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

Istakao je da se obilaskom Prihvatnog centra za izbeglice i migrante u Vranju uverio da pomoć na adekvatan način stiže do migranata. Bizel je rekao da je pomoć EU namenjena i lokalnim zajednicama koje su pomogle u prihvatu migranata.

U Prihvatnom centru za izbeglice i migrante u Vranju, koji je otvoren u maju prošle godine u renoviranim prostorijama motela, sredstvima EU je obezbeđen smeštaj za 170 migranata koliko ih trenutno ima, obezbeđena je hrana, zdravstvena nega i obrazovanje, a EU plaća i tekuće troškove smeštaja i osoblja.

Bizel je u poseti s predstavnicima Međunarodne ogranizacije za migracije (IOM), programa Ujedinjenih nacija – UNDP i UNOPS, predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Sa gradskim zvaničnicima su u pešačkoj zoni u Vranju razledali izložbu slika nastalih tokom prolaska više od milion izbeglica i migranata kroz Prihvatni centar u Preševu.

Šefica Misije IOM u Srbiji Lidija Marković je rekla da su izložene slike svedočanstvo najvećeg migrantskog priliva u Srbiji, 2015. godine, i da su samo zajedničkim radom međunarodne organizacije, državne ; lokalne vlasti uspele da se izbore sa izazovima i da na najbolji mogući način pomognu tim ljudima.

Zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić je rekao da “svaka slika na izložbi ‘Ostavljena sećanja’ prokazuje veliku golgotu koju su migranti i izbeglice preživeli”, i ovekovečava patnje kroz koju su prošli na “Balkanskoj ruti”.

 

tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*