Европске „вредности“: Суспендован британски учитељ зато што је девојчицу назвао девојчицом!

0

Британски учитељ математике, Joshua Sutcliffe, суспендован је од стране управе школе у којој ради с образложењем да је својом изјавом дискриминисао ученицу која се жели идентифиовати као дечак. Наиме, објављујући резултате испита, Sutcliffe је групи ученица које су постигле изврстан резултат рекао: “Апсолутно одличан посао, девојке!”, а да му није било ни на крај памети да би га та добронамерна изјава у сврху похвале могла стајати каријере. Sutcliffe не жели да се мири са ситуацијом те ће тужити школу због кршења “верских слобода” – преноси Daily Mail.

“Био сам потпуно шокиран када ми је директор рекао да сам под истрагом”, тврди Sutcliffe, “Нисам знао што се догађа. Било је надреално. Рекао сам да је то био само један инцидент због којег сам се и извинио, али он [директор] је инсистирао с истрагом”.

Тако се учитељ нашао суспендован, јавно осрамоћен те је његова, ионако млада каријера, дошла у опасност, а све због изјаве којом је желио похвалити девојчицу због доброг успеха на испиту.

Sutcliffe никада није био службено информисан или упућен у то како би ту конкретну ученицу требао ословљавати као дечака, чиме се овако строго поступање према њему показује још екстремнијим.

“Мој први циљ је упознати све ученике по имену, како би се осећали добродошло”, објашњава Sutcliffe те наставља: “За мене, она је девојчица. Испало је како жели да  се ословљава као дечака. Од учитеља се не би требало захтевати да знају све унутрашње и спољне карактеристике ученика, посебно не ако је реч о новој ученици о којој нисам добио баш никакву информацију”.

Након једнонедељне истраге, током којег раздобља није смео предавати у школи, закључено је како Sutcliffe прекршио “политику школе о једнакости” те показао “дискриминаторско понашање” тиме што није ословио ученицу у складу с тиме како се она идентификује.

Sutcliffe сматра како је жртва либералне агенде коју његова школа спроводи: “Увек настојим поштовати сваког ученика и задржати професионално понашање те сачувати лични интегритет, али чини ми се како ме школа настоји натерати да се приклоним њеној либералној, левичарској агенди”.

Међутим, Sutcliffe је одлучио да се неће помирити с оваквом неправедном осудом и чињеницом да је суспендован те управи школе послао писмо с најавом да ће покренути тужбу због кршења верских слобода:

“Kао хришћанин, не делим ваша уверења о трансродној идеологији. Не сматрам како мала деца морају бити охрабрена да сама одреде ‘род’ различит од њихова пола; или да било ко у школи мора прилагодити своје понашање како би се ускладио с таквом ‘променом’; или да људи буду кажњени због тога што не показују ентузијазам у погледу тога.

Више сам него вољан одговорити на све неоправдане оптужбе које намећете против мене те детаљно објаснити своје притужбе на вашу тоталитарну политику и праксу ‘једнакости’. Међутим, то ћу учинити пред независним судом, а не пред вама који делујете као судија и порота у вашем властитом случају. Жао ми је што су наши односи достигли ову тачку, али осећам како немам избора него поднети тужбу против вас без даље расправе.”

Sutcliffe такође истиче како ово није први случај кршења верских слобода с којим се сусреће у школи. Библијски клуб који је покренуо у склопу школе, врло брзо је затворен јер је на јасно питање ученика о браку једнако јасно одговорио како је, према Библији, брак животна заједница жене и мушкарца. Нити стотине притужби да се Библијски клуб опет отвори нису помогле.

“Гвоздена песница се спустила на клуб. Затворили су га и затворен је већ шест месеци. У току је читав процес настојања да клуб поновно почне с деловањем; писма, притужбе и остало”, тврди Sutcliffe.

“Потпуно сам шокиран и тужан због поступања школе, које, по мом мишљењу, рефлектује растући тренд маргинализације хришћана у јавном простору те утишавања непопуларних мишљења” – закључује Sutcliffe.

Народ.хр

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*