Европски конзервативци бране НЕБОЈШУ МЕДОЈЕВИЋА: Истрага против лидера ПЗП политчки мотивисана

0

Савез европских конзервативаца и реформиста (АЕЦР) И Међународна демократска унија (ИДУ) изражавају дубоку забринутост због политички мотивисане истраге која се води против лидера Покрета за промене, Небојше Медојевића.

У захтеву који је упућен Скупштини Црне Горе прије неколико дана, Специјални тужилац је затражио да се Небојши Медојевићу скине посланички имунитет, како би био ухапшен и кривично гоњен. Директор ПЗП-а, Дејан Вујисић, технички секретар Жељко Шћепановић, Гордан Конатар, и Момир Николић, се већ налазе у притвору од 15-ог маја.

У овој фази, АЦРЕ и ИДУ сматрају да је ово политички мотивисан и координисан напад на опозицију у Црној Гори. Лидер ПЗП-а, Небојша Медојевић тврди да се: „Политички прогон води против ПЗП-а, а да је наредбу за то Специјалном тужиоцу дао премијер Црне Горе. “

Административни одбор Скупштине Црне Горе ће о захтеву специјалног тужиоца за скидање имунитета расправљати на сједници заказаној за 12 јун, након чега ће уследити и гласање о истом.

АЦРЕ и ИДУ наглашавају озбиљност скидања посланичког имунитета, и позивају на транспарентност и пуну пажњу код спровођења овог поступка.

АЦРЕ и ИДУ настављају да подржавају Небојшу Медојевића, и своју чланицу Покрет за промене, и наставиће помно да прате ову ситуацију.

ИДУ и АЦРЕ су најмоћније политичке међународне организације које окупљају станке десног центра, а чије су чланице владајуће партије у САД, Њемачкој, Великој Британији, Аустралији, Индији, Јужној Кореји, Шведској, Исланду, Норвешкој, Пољској…

ИДУ је највећа светска породица демократских странака, и једина глобална партијска организација која има чланове са свих континената, и која окупља 80 странака из више од 60 земаља, као и 6 регионалних страначких породица и више специјалистичких асоцијација, док је АЦРЕ најбрже растућа политичка организација, која у Европском парламенту има трећи по величини посланички клуб, са 75 посланика из 17 европских партија. Поред тога, она сада има и седам регионалних страначких породица, међу којима су и Републиканска странка из САД, Канадска конзервативна партија, ЛИКУД покрет из Израела, Либерална партија Аустралије и друге.

Покрет за промене је једина странка у Црној Гори која је пуноправан члан ових организација, и која већ годинама има значајну међународну сарадњу са овако респектабилним политичким субјектима.

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*