Европски парламент разбија ЕУ: Француска има највише проруски оријентисаних посланика!

0

Француска има највише проруски оријентисаних посланика у Европском парламенту, док Немачка, Белгија и Холандија имају највише антируских, показала је мапа направљена на основу гласања посланика ЕП о резолуцији о супротстављању антиевропској кампањи у руским и исламистичким медијима.

Kако је објавио бриселски Еурактив, пошто је ЕП усвојио ту резолуцију 23. новембра, посланици су подељени у два табора – оне који подржавају мишљење да Русија иде ка хибридном рату са циљем да уништи Европску унију и на оне који мисле да усвајање резолуције може бити контрапродуктивно.

Према тој мапи, само три француска посланика, од 68 одсто њих, гласало је за усвајање, као и само осам посланика Италије (од 69 одсто). С друге стране, централна и источна Европа, Немци, Белгијанци и Холанђани били су у знатном броју за усвајање (од 50 до 70 одсто).

Еурактив наводи и да су очигледно највише против резолуције гласали посланици Пољске, Литваније, Естоније, Мађарске, Хрватске и Словеније. Партија мађарског премијера Виктора Орбана, Фидес подржала је резолуцију.

Ниједан грчки посланик (од 18 процената) није подржао резолуцију, а само шест од 20 посланика Португала гласало је за.

У Бугарској, сви посланици социјалисти гласали су против, док су чланови турске партије ДПС били уздржани.

Антиевропски клуб „Европа за слободу и демократију“ који предводи Најџел Фараж, лидер кампање Брегзита, масовно је гласао против резолуције, док је клуб „Европа нације и слободе“ Марин Ле Пен био још јединственији у противљењу.

Резолуција је усвојена 23. новембра са 304 гласа за, 179 против и 209 уздржаних, а посланици ЕП су тада упозорили да је пропаганда Русије и исламистичких терористичких група против ЕУ све јача.

У резолуцији се истиче да ЕУ мора да се супротстави дезинформацијама и пропаганди земаља попут Русије и недржавних актера поут такозване Исламске државе, Ал Kаиде и других насилних џихадистичких група.

 

 

 

 

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*