Fajnenšel tajms: Vašington zabrinut zbog vojne saradnje unutar EU

0

Sjedinjene Države su zabrinute zbog planova Evropske unije da uspostavi bliže veze na polju odbrane između članica ovog saveza, piše ,,Fajnenšel tajms„. Takve veze, prema američkim vlastima, mogle bi potkopati NATO u trenutku kada se NATO suočava sa ,,sve agresivnijom Rusijom”.

,,Mi ne želimo da ovi napori EU štetno utiču na potrebe NATO saveza”, rekla je viša zvaničnica Pentagona Kejti Vilbarger.

Prema njenim rečima, SAD žele da budu sigurne da bliža saradnja između članica EU neće odvratiti evropske saveznike od sudelovanja u operacijama u Avganistanu i Iraku.

Ovaj komentar je zvaničnica Pentagona dala uoči posete američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa Briselu. Čelnik Pentagona tamo namerava da ponovno pozove partnere NATO pakta da povećaju svoju potrošnju za odbranu, saopštio je ,,Fajnenšel tajms„.

Osim toga, Sjedinjene Države, koje su u svojoj novoj strategiji nacionalne bezbednosti svrstale Rusiju među ,,glavne pretnje”, takođe nastoje da ojačaju saradnju među članicama NATO pakta, navodi se u članku.

,,Fajnenšel tajms“ podseeća da Vašington od svojih evropskih saveznika zahteva povećanje potrošnje za odbranu na 2% BDP-a.

Međutim, 2017. su samo Estonija, Poljska, Grčka, Rumunija i Velika Britanija ispunile zahtev američkih vlasti.

U međuvremenu su se u decembru prošle godine od 28 članica EU samo tri zemlje – Velika Britanija, Danska i Malta – suprotstavile jačanju odnosa u odbrambenoj sferi unutar Evropske unije. Kako navodi ,,Fajnenšel tajms„, novi evropski program poznat kao ,,Stalna struktuisana saradnja” (PESCO) usredsrediće se na 17 područja, uključujući vojnu obuku, sajber odbranu i poboljšanje mobilnosti u Evropi.

Sjedinjene Države se tome protive i upozoravaju Evropsku uniju da jačanje vojne saradnje ne koristi kao izgovor za zaštitu evropske odbrambene industrije, ističući kako takve prakse mogu potkopati NATO, piše ,,Njujork tajms„, koji otkriva i zabrinutost američkog vojno-industrijskog kompleksa o mogućim posledicama evropskog projekta PESCO.

Američka predstavnca u NATO paktu, Kej Bejli Hačinson, izjavila je u utorak kako ,,ne želi da ova saradnja bude protekcionističko sredstvo za EU”.

Rekla da Vašington ,,pažljivo gleda, jer ako to bude tako, onda bi se mogao razbiti snažan bezbednosni Severnoatlantski savez”.

Čelnici zemalja EU, od kojih su 22 članice NATO pakta pod vođstvom Sjedinjenih Država, dogovorili su se prošle godine o zajedničkom razvoju ili kupovini vojne opreme poput dronova. Vašington je zabrinut da bi iz konkurisanja mogle biti isključene američke kompanije.

Zemlje EU su takođe sastavile popis kriterijuma i obaveza na kojima će se zasnivati njihova saradnja, umesto da se oslanjaju na zadovoljavajuća iskustva iz prošlosti, tvrde u Vašingtonu. Osim toga, složili su se da će koristiti sredstva EU kako bi finansirali male evropske ekspedicijone snage, koje se u kriznim situacijama brzo mogu razmeštati.

Kej Bejli Hačinson je pozvala na transparentan postupak prilikom sklapanja ugovora o nabavci.

,,Želimo da Evropljani imaju sposobnost i snagu, ali da ne zabranjuju američke proizvode, ili norveške proizvode ili potencijalno Velike Britanije, kada zemlja napusti blok”, rekla je Hačinson i naglasila kako se NATO i EU trebaju međusobno nadopunjavati, a ne nadmetati.

,,Više evropske potrošnje i odbrambenih sposobnosti će ojačati NATO i doprineti pravednijoj preraspodeli tereta, ali samo ako se napori Evropske unije razvijaju kao dopuna, a ne kao alternativa NATO paktu”, izjavio je u utorak generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Jens Stoltenberg, koji se sastao s američkim ministrom odbrane Matisom i njegovim evropskim i kanadskim kolegama u Briselu.

Viša službenica Pentagona je rekla kako je Vašington zabrinut da bi odbrambena saradnja EU mogla na kraju izvući izvore iz NATO pakta, kojeg SAD i saveznici poput Velike Britanije smatraju najvažnijom evropskom bezbednosnom strukturom.

 

 

Logično

POSTAVI ODGOVOR

*