ФАСЦИНАНТНО ОТKРИЋЕ: Бебе могу да се расту и изван мамине материце

0

Развијен фетус у вештачкој материци.

Научници из дечје болнице у Филаделфији у САД развили су уређај који се састоји од пластичног џепа испуњеног течношћу и врпце налик пупчаној која допрема кисеоник, стварајући средину погодну за развијање фетуса.

Захваљујући том уређају, научници су успели пуне четири недеље да развијају фетус јагњета, животиње чији развој плућа наликује развоју плућа код људи.

Фетус јагњета положен је у уређај након 15 до 16 гестацијских недеља. То је ступањ на којем је развој његових плућа еквивалентан ступњу развоја „изузетно ране недоношености“ људског фетуса, од 23 до 24 недеље.

Алан Флејк, један од аутора студије, рекао је да је до сада седам јагњећих фетуса успело да преживи дуже од 25 дана. То је први пут да спољашњи систем успе да одржи виталне функције фетуса и очува његов развој толико дуго.

Развој вештачке материце погодне за људску недоношчад трајаће бар још десет година, али би такав уређај био далеко бољи од инкубатора кроз који циркулише ваздух вештачким путем.

Око 30.000 новорођенчади у САД рађа се врло рано, у периоду између 23 и 26 гестацијских недеља. На том ступњу развоја беба тежи тек нешто више од 500 грама, а њена плућа нису способна за удисање ваздуха, па су изгледи за преживљавање изузетно ниски.

Стопа смртности износи до 70 одсто, а бебе које успеју да преживе суочавају се с дуготрајним инвалидитетом, пише „Бусинесс инсидер“.

 

 

 

Aло

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*