ФБИ: Антифа се налази под истрагом због терористичких активности

0
A masked group of demonstrators join in a protest against racism in the Venice beach area of Los Angeles on Saturday, Aug. 19, 2017. The peace and unity gathering was held Saturday morning at the beach south of Los Angeles in response to the deadly events at a white nationalist gathering in Charlottesville, Virginia. (AP Photo/Richard Vogel)

 

Директор ФБИ-а Christopher Wray, одговарајући на питања конгресних заступника приликом излагања извјешћа о домовинској сигурности, изјавио је пред заступничким одбором да ФБИ истражује појединце повезане с такозваним „Антифа“ скупинама због њихових криминалних активности.

Заступник Scott Perry истакнуо је да су такозване „Антифа“ скупине иницирале потицање нереда и насиља диљем земље, понајвише се реферирајући на насиље приликом просвједа поводом избора Доналда Трумпа за америчког предсједника и учестало насиље против неистомишљеника на јавним окупљанима, укључујући свеучилишне кампусе.

„Имамо поприлично активан програм сузбијања домаћег тероризма“, одговорио је Wray на постављено питање, сугерирајући да је дио појединаца повезаних са споменутим скупинама укључен у терористичке активности.

„Ми не истражујемо Антифа као такву, то је идеологија, а ми не истражујемо идеологије. Истражујемо појединце и скупине укључене у анархистичко-екстремистичке активности, које врше насиље у име те идеологије.“

Wray је надодао да ФБИ истражује финанцирање дотичних скупина које се баве изазивањем насиља. Тијеком рујна је изашло на видјело да је ФБИ уврстио одређене Антифа скупине на листу потенцијалнихз терористичких организација.

Хрватски Трибун

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*