FBI: Nema optužnice protiv Klintoove; Asanž: Hilari bi trebala da bude optužena

0

Američki Federalni istražni biro (FBI) neće preporučiti podizanje optužnice protiv kandidatkinje demokrata na predsedničkim izborima Hilari Klinton zbog upotrebe privatnog mejl naloga dok je bila državna sekretarka, izjavio je direktor FBI-ija Džejms Komi.

„Nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice, ali je utvrđeno da je 110 mejlova sadržalo poverljive informacije i da su Klinton i njeni pomoćnici bili izuzetno nepažljivi“, rekao je Komi.

On je dodao da postoji mogućnost da su osobe neprijateljski nastrojene prema SAD imale pristup privatnom nalogu Hilari Klinton.

Odluka FBI doneta je tri dana posle višečasovnog saslušanja Hilari Klinton, što je bio poslednji korak u istrazi o mogućoj zloupotrebi poverljivih informacija.

Njen izborni tim saopštio je da je FBI u subotu tri i po sata saslušavao bivšu državnu sekretarku, a a da su prethodno ispitani i njeni pomoćnici, među kojima i njena nekadašnja šefica osoblja u Stejt departmentu Šeril Mils i sadašnja potpredsednica njenog izbornog tima Huma Abedin.

Iako je preporukom FBI prestala opasnost od krivičnog gonjenja Klintonove, verovatni republikanski kandidat Donald Tramp neće odustati od potenciranja afere sa mejlovima tokom dalje predizborne kampanje, navodi agencija Asošijejtid pres.

Tramp je već regovao na odluku FBI-aja porukom na Tviteru: „Nema optužbe. Vau!“ Pretodhno je naveo da je to „veoma, veoma nepravedno“ i „kao i obično, loša procena“.

Američka državna tužiteljka Loreta Linč rekla je u petak da će prihvatiti sve preporuke FBI, pošto se na aerodromu u Finiksu sastala sa suprugom Klintonove, bivšim predsednikom Bilom Klintonom, dodavši da je „svesna“ da se zbog toga dovodi u pitanje neutralnost istrage.

ASANŽ: HILARI RADILA ZA STRANCE

„Vikiliks“ je objavio arhivu od 1.258 mejlova bivše državne sekretarke SAD Hilari Klinton u vezi sa ratom u Iraku, objavio je vašingtonski politički list „Hil“.

Prošlog meseca, osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž rekao je britanskoj televiziji Aj-Ti-Vi da je sajt prikupio dovoljno dokaza za FBI da optuži Klintonovu, piše „Hil“.

„Mogla bi se podići optužnica, ali dok je Loreta Linč na čelu Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država, ona neće optužiti Hilari Klinton“, rekao je Asanž.

Ipak, Asanž je insistirao da je prikupljeni materijal dovoljan za podizanje optužnice.

„Vikiliks“ je prikupio kolekciju privatnih mejlova Hilari Klinton o ratu u Iraku sa njenog privatnog servera, zahvaljujući „Čilkotovom izveštaju“ iz britanske javne istrage o ulozi Velike Britanije u katastrofalnom ratu pokrenutom 2003. godine za koji kritičari kažu da je razorio Bliski istok.

Deo mejlova poklapa se sa mejlovima koje je Stejt department objavio u februaru zahvaljujući Zakonu o slobodi informisanja.

Klintonova se suočava sa pretnjom podizanja optužnice FBI zbog toga što je koristila privatni mejl i server za vreme dok je bila državna sekretarka od 2009. do 2013. godine. Osim što je državne tajne izložila riziku, Klintonova je kritikovana zbog toga što je upotrebom privatnog servera pokušala da sakrije tajne „Fondacije Klinton“ od vladinih zvaničnika i javnosti.

„Fondacija Klinton“ je u više navrata optužena da je radila u interesu stranaca.

Nakon što je Stejt department objavio mejlove Hilari Klinton u februaru, „Vikiliks“ je pretražio arhivu od više od 50.000 stranica dokumenata koji obuhvataju prepisku bivše državne sekretarke od 2010. do 2014. godine.

U štabu favorita Demokratske stranke za predsednika SAD istragu FBI doživljavaju kao mogući Damoklov mač iznad njene glave uoči konvencije demokrata koja će biti održana krajem meseca. Istovremeno, republikanski protivkandidat Donald Tramp stalno ponavlja da će je strpati u zatvor zbog skandala sa mejlovima.

Tokom vikenda, FBI je saslušavao Klintonovu skoro četiri sata u okviru istrage, nekoliko dana nakon što je bivši predsednik Bil Klinton održao tajni sastanak sa pravobraniocem Loretom Linč, odgovornom za istragu o skandalu.

Hilari Klinton je izjavila da polučasovni sastanak njenog muža sa Linčovom nije povezan sa istragom o mejlovima.

Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*