Федерика Могерини напустила састанак: Увредио је Харадинај

0

Kосовски дописници из Брисела јављају о „лошој амосфери“ која је владала током састанка Савета за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Kосова

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини напустила је састанак Савета за придруживање и стабилизацију увређена због захтева премијера Kосова Рамуша Харадинаја.

Он је захтевао да се повећа учешће САД у процесу дијалога Београда и Приштине.

Kако Тањуг незванично сазнаје из бриселских извора, порука ЕУ косовском премијеру Рамушу Харадинају јесте да Kосово мора озбиљно да ради на својој европској перспективи и да искористи прилику коју цео регион има у погледу европске перспективе.

Раније данас изненада је отказана конференција за медије шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини и премијера Kосова Рамуша Харадинаја, која је била планирана по завршетку састанка Савета за стабилизацију и придруживање ЕУ и Kосова.

Званично објашњење европске стране било је да је разлог отказивања „питање агенде“.

Kосовски дописници из Брисела јављају о „лошој амосфери“ која је владала током састанка Савета за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Kосова која је одржана јутрос у згради Европског савета.

Извори са састанка наводе да је косовски премијер Рамуш Харадинај инсистирао на већем учешћу САД у процесу дијалога између Београда и Приштине коме посредује ЕУ.

Наводи се и да је шефица ЕУ диплматије то схватила лично и напустила састанак Савета пре његовог завршетка.

Иначе, ово је прва званична посета Харадинаја Бриселу д преузиања премијерске функције.

Он је поред учешћа на седници Савета за ССП ЕУ и Kосова, билатерално разговарао са високом представницом Федериком Могерини и комесаром за преговоре о проширењу Јоханесом Ханом.

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*