„Фејсбук” брише лажне профиле

0

Фејсбук је избрисао на десетине хиљада лажних корисничких профила са своје платформе у оквиру акције против софистициране глобалне спамерске мреже. Обрачун са неаутентичним коментарима и лајковима почео је за викенд. Технички тим објавио је у блогу да шест месеци раде на томе да онеспособе једну велику мрежу која се бави недозвољеним активностима.

Профили који наводно припадају људима у Бангладешу, Индонезији, Саудијској Арабији и низу других земаља, а са којих су остављани лајкови и коментари на страницама издавача, део су исте усаглашене операције, објавио је на блогу Шабнам Шаик, директор инжењерског тима.

Налози су креирани масовно, али веома софистицирано, како би се прикрила међусобна повезаност и маскирала права локација.

„Очигледан циљ кампање је да обмањујућим методама дођу до нових пријатељских веза лајкујући и коментаришући првенствено на страницама популарних новинских издавача, после чега би слали спам поруке. Наш систем је успео да открије већи део недозвољених активност и да уклони значајан број неаутентичних лајкова”, поручили су из „Фејсбука”.

Такође су изразили наду да ће на овај начин спречити спамерску мрежу да оствари свој крајњи циљ а то је да великом броју људи шаље поруке, у овом случају вероватно комерцијалне природе.

Представник америчке компаније која управља највећом друштвеном мрежом на интернету није могао да каже колико је укупно налога уклоњено. Међу њима је 20.000 лажних профила који су лајковали странице повезане са „Гардијаном”, објавио је овај британски лист. Укупан број вероватно се мери десетинама а можда и стотинама хиљада, проценили су неки медији.

Лажни профили се углавном користе да стварају и шире спам поруке било комерцијалног садржаја било са политичком поруком. То је један од разлога зашто „Фејсбук” инсистира на употреби правог имена на овој мрежи.

Независно од најновије акције „чишћења”, прошле седмице у Француској је суспендовано 30.000 профила. Према изворима које је цитирао Ројтерс, један од разлога је потреба да се спречи ширење дезинформација уочи неизвесних председничких избора у Француској.

Прошле седмице „Фејсбук” је објавио да је унапредио техничке могућности да идентификује лажне налоге и без прегледа садржаја, тако што прати обрасце понашања. Аларм се пали ако неко више пута објављује исти садржај.

„Са новим изменама очекујемо да ћемо смањити ширење материјала добијеног неаутентичним активностима, укључујући спам, дезинформације и други обмањујући садржај који често деле творци лажних профила”, рекли су представници компаније.

ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*