Фејсбук признао: Друштвене мреже лоше утичу на људе

0

Фејсбук се након бројних критика бивших, али и садашњих радника огласио признавши да претерано коришћење друштвених мрежа може да има лош утицај на појединце.

Бавећи се „тешким питањем“ – да ли је провођење времена на друштвеним мрежама лоше по нас – ова друштвена мрежа је у својој објави навела и резултате академских истраживања која су показала да у одређеним случајевима коришћење Фејсбука може имати негативан утицај на расположење људи, док корисници који више времена проводе на овој друштвеним мрежи имају проблема са психичким здрављем.

„Истраживачи верују да читање о другим људима може да доведе до негативног друшвеног поређења“, написали су директор за истраживања у Фејсбуку Дејвид Финсберг и научник Моира Бурк.

Фејсбук у даљем тексту наводи и позитивне утицаје.

„Гледано у глобалу, јако је битно како коистите друштвене мреже што даље утиче здравље и понашање особе“.

Из Фејсбука додају и да се компанија тренутно налази у незгодној ситуацији. Најпопуларнија друштвена мрежа је само на моделу рекламирања, који „гађа“ оне који највише времена проводе на најпопуларнијој друштвеној мрежи, зарадио 28 милијарди долара.

Из компаније такође додају да су сматрали да је било неопходно огласити се поводом овог проблема јер се перцепсија људи о овој, али и других технолошким компанијама мења. Овом објавом компанија је покушала да стави до знања да жели да се суочи са проблемима и да озбиљно узима у обзир све критике.

„Људи који проводе много времена упијајући информације, читајући, али не успостављајући контакт са дугима, причали су да су се након тога осећали лоше“.

Студија коју су спровели Универзитет у Сан Дијегу и Јејл показала је да особе које су реаговале четири пута и више на објаве лајковањем пријавили су лошије ментално здавље.

„Иако узроци нису јасни, истраживачи претпостављају да читање о другима може да доведе до антисоцијалног поремећаја“, додаје се даље у саопштењу.

Kомпанија се труди да акценат стави на интеракцију.

„То подразумева промене у неwс фееду, дозвољавајући корисницима да ‘снузују’ неке од пријатеља, страница или група. Немамо све одговоре, али знајући каква је улога друштвених медија у животу појединаца, желимо да подстичемо конверзацију“.

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*